Onderzoek naar acupunctuur en onvruchtbaarheid

No items found.

Onderzoek naar acupunctuur en onvruchtbaarheid

Op deze pagina van Acupuncturist.nl vind je meer informatie over onderzoeken naar acupunctuur bij onvruchtbaarheid.

Kijk hier voor meer algemene info over acupunctuur bij vruchtbaarheid (IUI, IVF, ICSI)

Acupunctuur rondom terugplaatsing geeft 0.5 % meer kans op zwangerschap

Groot onderzoek uit Australië. Kanttekeningen die ik bij het onderzoek plaats (klik hier voor mijn uitgebreide reactie in mijn blog) is dat het om slechts 3 standaardbehandelingen rondom terugplaatsing gaat. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en in onze praktijk krijgen mensen geen standaard behandeling. Bij iedereen wordt een individuele diagnose gesteld en een op maat gemaakte behandeling gegeven. Daarnaast adviseren wij om minimaal 6 – 8 weken voor de terugplaatsing te beginnen met acupunctuurbehandelingen eventueel in combinatie met Chinese kruiden. Je kunt uit dit onderzoek niet concluderen dat acupunctuur niet (voldoende) zou werken. Helaas reageerde de Volkskrant erg ongenuanceerd. Hopen op gedegen onderzoek in de toekomst.
Hele onderzoek, mei 2018

Acupunctuur zou baarmoederslijmvlies verbeteren

Mooie studie van 10 jaar onderzoek, waarbij gebleken is dat acupunctuur en moxa het baarmoederslijmvlies verbetert. Dit is positief voor vrouwen met een kinderwens of herhaalde miskramen.
Volgens Chinees onderzoek uit 2018.

‘Acupuncture can boost chances of getting pregnant through IVF’

Dr. Hana Visnova uit Praag heeft data van 3.271 vrouwen geanalyseerd. Hieruit concludeert zij dat vrouwen die acupunctuur ondergaan rondom terugplaatsing 6 % meer kans van slagen hebben op zwangerschap. Wij van Acupuncturist.nl adviseren echter om 6-8 weken voor de terugplaatsing te beginnen met acupunctuur.
Artikel februari 2018

Acupunctuur verbetert vruchtbaarheidsbehandeling en verlaagt nadelige effecten.

Acupunctuur ondersteunt vruchtbaarheidsbehandelingen
Drie onafhankelijke studies bevestigen dat acupunctuur de uitkomst van infertiliteitsbehandelingen verbeterd. Twee studies vonden dat acupunctuur effectief is bij het verhogen van de effectiviteit van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Een studie vond dat acupunctuur effectief is in het verminderen van de bijwerkingen van de vruchtbaarheidsbehandeling. Deze studie bevestigd ook dat acupunctuur de hormonen in balans brengt.
Artikel januari 2018

Acupunctuur kan het resultaat van IVF aanzienlijk verbeteren in vergelijking met de controlegroep.

Kleine studie waaruit zou blijken dat in de groep waarbij vrouwen rondom de terugplaatsing acupunctuur ondergaan en grotere kans hebben om zwanger te raken dan in de controlegroep die geen acupunctuur hebben ondergaan.
Artikel
september 2016

Acupuncture for Infertility: Is It An Effective Therapy?

Uit meeste studies is gebleken dat acupunctuur een positief effect heeft bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij zowel de man als vrouw.

Lees hier het artikel over Acupuncture for Infertility. (pdf Chin. J. Integr. Med. 2011 May.).

Minder stress verhoogt slagingskans IVF

Een speciale behandeling waarbij vrouwen een cursus volgen waardoor ze minder gestresst worden, vergroot de kans op een zwangerschap via in vitro fertilisatie (IVF). Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Onderzoek uit 2009 toont aan dat patiënten die acupunctuur krijgen als ze een IVF-behandeling ondergaan meer ontspannen en optimistisch zijn.

Reduction of blood flow impedance in the uterine arteries of infertile women with electro-acupuncture.

Conclusie : Deze studie gerapporteerd in Human Reproduction (het officiële tijdschrift van de European Society of Human Reproduction and Embryology) toont aan dat na 8 acupunctuurbehandelingen bloedtoevoer naar de baarmoeder sterk werd verhoogd. Dit is geen recent onderzoek, maar ik kende het nog niet.

Lees hier het artikel over Reduction of blood flow impedance with electro-acupuncture. (pdf Human Reproduction 1996 June).

Onderzoek naar onvruchtbaarheid bij IVF uit 2008

Het recentste onderzoek, van de VU in Amsterdam en de University of Maryland, School of Medicine, combineerde de resultaten van zeven testen bij 1.366 vrouwen. Zij vonden dat bij de vrouwen die acupunctuur ondergingen 65% eerder een succesvolle embryo-overdracht heeft. Dit betekent dat voor elke 10 vrouwen die acupunctuur ontvangen, er één extra succesvolle embryo-overdracht zou zijn.

Conclusions Current preliminary evidence suggests that acupuncture given with embryo transfer improves rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilisation.

Lees meer over dit onderzoek.

IVF onderzoek bij acupunctuur

Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur kan worden toegepast worden de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling aanmerkelijk groter, aldus Duitse onderzoekers. De wetenschappers van het Christian Lauritzen Institute in Ulm gebruikten acupunctuurbehandelingen bij 160 vrouwen vlak voor en vlak na de herplaatsing van het bevruchte eitje. De helft van de in totaal 160 deelnemende vrouwen kreeg de extra behandeling, die het aantal zwangerschappen sterk deed vergroten. De groep die met acupunctuur werd behandeld kreeg 25 minuten voor het terugplaatsen de naalden in de maag- en de dikke-darm-meridiaan, alsook in de oormeridianen, om daarmee de bloedstroom te bevorderen en energie naar de baarmoeder te geleiden, terwijl tegelijk een rustgevend effect en een stabilisering van het endocriene systeem werd bereikt. De controle-groep kreeg alleen de terugplaatsing. In beide groepen waren de vrouwen gemiddeld 32 jaar oud en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen ondergaan.

Resultaten van IVF en acupunctuur

Van de vrouwen zonder acupunctuur resulteerde de behandeling bij 21 vrouwen (26,3%) in een zwangerschap, bij de vrouwen die wel met acupunctuur behandeld werden werd 42,5% zwanger. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Fertility and Sterility van deze maand. Waarom het aantal zwangerschappen toeneemt is onduidelijk, volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen prikpunten baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo tegengaan, waardoor de kans op succes groter wordt.

Lees meer op Fertility and Sterility, of BBCNews.

Acupunctuur voor de terugplaatsing bij IVF/ICSI verbetert significant het resultaat (2006)

Er werden 2 groepen vrouwen vergeleken die IVF of ICSI behandeling ondergingen. Groep I kreeg acupunctuur behandeling volgens de principes van traditionele Chinese geneeskunde. Groep II kreeg acupunctuur behandeling waarbij punten waren geprikt die geen effect op zwangerschap hebben. De behandelingen vonden plaats op de dag van plaatsing van het embryo en 3 dagen daarna.

  • In groep I werd 33.8 % zwanger en 28.4% zijn bevallen
  • In groep II werd 15,8% zwanger en 13.8% zijn bevallen.

Download hier het volledige onderzoek uit Fertility and Sterility.

Acupuncture benefits for IVF fertility (2006)

Fertility rates during embryo transfer can be doubled with the use of acupuncture, a new study has found. The latest University of Adelaide trial contributes to a small but growing body of research that suggests acupuncture may help with improving pregnancy outcomes for people undergoing IVF treatment.

Lees meer op de website van de universiteit van Adelaide, Australia of zoek meer onderzoeken naar acupunctuur en vruchtbaarheid

Mannelijke onvruchtbaarheid

Dat acupunctuur kan helpen bij vrouwen die moeilijk zwanger geraken, is al vrij bekend. Volgens een recent onderzoek kan acupunctuur echter ook helpen bij onvruchtbare mannen. Acupunctuur was in staat de spermakwaliteit te verbeteren van Duitse en Italiaanse mannen.

Veertig proefpersonen namen deel aan dit onderzoek. Alle veertig leden aan onvruchtbaarheid (idiopathische oligospermia, asthenospermia, of teratozoospermia). Achtentwintig mannen lieten zich zich gedurende vijf weken twee maal per week behandelen met acupunctuur. Na de vijf weken werden de spermastalen van alle veertig mannen na randomisatie opnieuw onderzocht en vergeleken met stalen die werden afgenomen aan het begin van het onderzoek. Het resultaat was dat in de acupunctuurgroep er significant meer gezonde spermacellen aanwezig waren na de behandeling. Het was niet zo dat specifieke types van onvruchtbaarheid beter of slechter reageerden op de therapie.

Acupunctuur lijkt dus in staat te zijn de spermakwaliteit te bevorderen, ongeacht de oorzaak van de onvruchtbaarheid.

Lees het hele onderzoek.

In samenwerking met Tom Verhaeghe (B.).

Kijk hier voor meer algemene info over acupunctuur bij vruchtbaarheid (IUI, IVF, ICSI)

Open PDF bestand