WhiplashWhiplash

Whiplash

Een whiplash is nogal eens het gevolg van een auto-ongeluk waarbij de auto van achteren wordt aangereden. De hevige klap doet de romp en de schouders van de inzittende(n) van de voorste auto met grote snelheid naar voren gaan, terwijl het hoofd pas later, zij het slechts een fractie later, volgt. Door deze ‘zweepslag’-beweging ontstaan vaak beschadigingen aan de nek en in het bovenste gedeelte van de rug.

Whiplash door sport

Whiplash kan echter ook ontstaan tijdens het sporten, bij een val van de trap of als er een voorwerp op het hoofd valt. Wervels, spieren, banden en gewrichten vangen de klap op. Er kunnen daardoor minuscuul kleine of zelfs grotere scheurtjes en bloedingen ontstaan, wat direct of tot 24 uur na het ongeval kan leiden tot klachten die variëren van hoofdpijn, misselijkheid en braken, pijn in nek en schouders tot tintelingen in armen en benen.

Klachten op langere termijn

Een whiplash kan op een wat langere termijn leiden tot slapeloosheid, concentratiestoornissen en vermoeidheid, oorsuizen, wazig zien of overgevoeligheid voor licht. In 95% van de gevallen moeten deze klachten na een half jaar voorbij zijn.

Medische indicaties

In overleg met de huisarts kan het wenselijk zijn om snel na het ongeval een röntgenfoto van de nek te laten maken. In veel gevallen wordt fysiotherapie of oefentherapie volgens de Mensendieckmethode aangeraden. Acupunctuur kan heel goed worden toegepast naast andere behandelvormen. Het kan ook een prima aanvulling zijn op een voorgeschreven medicatie door huisarts of specialist.

Helpt acupunctuur bij een whiplash?

Vanuit de visie van de acupuncturist die is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunst is bij een whiplash de vrije energiedoorstroming ter plaatse van de nek in meer of mindere mate verstoord. Door het nauwkeurig plaatsen van naaldjes binnen de pijnzones, maar ook op acupunctuurpunten elders op het lichaam, wordt bereikt dat de klachten verminderen. Daarnaast werkt acupunctuur als pijnbestrijding, zeker als er al in een vroeg stadium tot behandeling wordt overgegaan. Doel van de behandeling is het herstellen van de energiedoorstroming. In de meeste gevallen leidt dit — mits er geen medische complicaties optreden — tot volledig herstel.

Onze patiënten aan het woord

No items found.

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Artikelen

Publicaties en updates

Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.