ProstaatproblemenProstaatproblemen

Prostaatproblemen

Prostaatklachten, plasklachten, een overactieve blaas of zadelpijn? Het zijn klachten waar je als man echt niet op zit te wachten. En waar je gelukkig ook niet mee hoeft te blijven lopen. Acupunctuur en Chinese geneeskunde helpen bij meer dan 80% van de mannen. Beide worden bijvoorbeeld al lang met succes gebruikt om de klachten van een ontstoken of vergrote prostaat te behandelen. Acupunctuur en Chinese geneeskunde kunnen helpen bij ontstekingen van de prostaat, of prostatitis. Vergroting en zwelling van de prostaat, al dan niet kwaadaardig en prostaatvergroting (BPH) zijn ook een zeer goede indicatie voor acupunctuur.

Prostatitis

Prostatitis kan zowel acuut als chronisch zijn. Indien het een acute bacteriële ontsteking betreft zijn er klachten als koorts, rillingen en pijn in de onderbuik. Men voelt zich ziek. Nadien kunnen ook plasproblemen ontstaan. Bij een chronische prostatitis staan de plasproblemen meer op de voorgrond. Irritatie tijdens het plassen, pijn in de onderbuik, balzak, penis of onderrug kunnen allemaal voorkomen.

Chronische pelvische pijnsyndroom

Bij veel mensen zijn er bij chronische ontsteking van het prostaat geen sporen te vinden van bacteriële besmetting. Men spreekt dan over het chronische pelvische pijnsyndroom (chronic pelvic pain syndrome, CPPS). Men vermoedt dat de prostaat de oorzaak is van de pijnklachten en het discomfort, maar bij onderzoek vindt men geen uitgesproken mankementen aan het prostaat (zoals een bacteriële besmetting).

Natuurgeneeskundige mogelijkheden bij prostaatproblemen

Natuurgeneeskundige mogelijkheden bij prostaatproblemen

Welke mogelijkheden biedt de natuurgeneeskunde om prostaatproblemen te voorkomen, de klachten te doen afnemen of zelfs te doen verdwijnen? Na het lezen van dit artikel, geschreven in 1995 door Gilles Stoop, zal het antwoord op deze vraag duidelijk worden en zal blijken dat de mogelijkheden er wel degelijk zijn. In de natuurgeneeskunde is een groot aantal behandelingen mogelijk. Deze bestaan onder andere uit algemeen natuurgeneeskundige therapieën, fytotherapie, voeding en acupunctuur. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat deze therapieën een zeer positief resultaat hebben in het verloop van de klacht.

Open artikel

Behandeling van prostaatklachten

In de behandeling schakelt men vaak over naar langdurige behandeling met antibiotica. Bij acute bacteriële prostatitis is dit zeer zinvol, maar de effectiviteit van de behandeling vermindert bij chronische prostatitis of bij chronisch pelvisch pijnsyndroom, waarbij vaak geen bacteriën betrokken zijn.

Acupunctuur en Chinese kruiden bij prostaatklachten

Acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en aangepaste oefeningen en massage worden al lang gebruikt om prostaatklachten te behandelen. Chinese geneeskunde behaalt relatief goede resultaten in de behandeling van prostatitis. Westerse wetenschappelijke onderzoekers hebben daarom ook een aantal onderzoeken opgestart, met de bedoeling de effectiviteit van Chinese geneeskunde in de behandeling van prostatitis en CPPS na te gaan. Een overzicht van enkele studies vindt u hieronder.

Studies en onderzoeken naar prostaatklachten

In een onderzoek uit New York selecteerde men tien mannen die niet reageerden op tenminste één conventionele behandelingsmethode: 1749-8546-2-1. Ze hadden allen ernstig last van prostatitis of CPPS. Zij kregen tweemaal per week een acupunctuurbehandeling, gedurende zes weken. De acupunctuur bestond uit gewone lichaams-acupunctuur plus oor-acupunctuur. De resultaten van de behandeling waren zeer bemoedigend (p<0.006) en men hoopt dat er spoedig geld wordt vrijgemaakt voor een grotere studie. Punten die gebruikt werden in dit onderzoek waren TE5, GB41, LIV3, LI4, SP8, SP6. Voor de ooracupunctuur koos men uit Shenmen, Nier, Lever, Long en Milt. Er zijn vele Chinese studies die het effect van acupunctuur en/of moxibustie op prostatitis nagaan. In een onderzoek uit 2005 ging men na of moxibustie nuttig is als complement bij de reguliere acupunctuurbehandeling voor prostatitis. 200 mannen werden willekeurig ingedeeld in een acupunctuurgroep en een acumoxagroep (acupunctuur plus moxibustie). Het bleek dat de patiënten uit de acumoxagroep betere resultaten boekten (p<0.05). Drie subgroepen werden gecreëerd in elke behandelingsgroep. De eerste subgroep noemde men Qi en Bloed stagnatie en stase, met klachten als pijn, hematurie (bloed in de urine) en hemospermia (bloed in het sperma). De tweede subgroep was de Nier Leegte groep, met klachten als koude en zwakte in de lenden en knieën, premature ejaculatie, spermatorrhea of excessive ejaculatie zoals in natte dromen, vermoeidheid en koude ledematen. De derde subgroep was de Damp-Hitte groep, met klachten als frequent en dringend plassen met brandende pijn, en een droog/plakkerige smaak in de mond. Hiermee heeft u meteen al een idee over de indeling van chronische prostatitis volgens de Chinese geneeskunde. Chinees onderzoek toont ook aan dat moxa een waardevol complement kan zijn in de behandeling van chronische prostatitis. Noteer ook dat in deze studie Westerse en Chinese geneeskunde met elkaar gecombineerd werden. Een praktijk die vaak voorkomt in China, soms met de beste resultaten. Er is enorm veel onderzoek in China gedaan over de Chinese geneeskundige behandeling van chronische prostatitis met kruiden en/of acupunctuur. Slechts enkele hiervan zijn reeds vertaald, waardoor men soms de invloed van de Chinese geneeskunde niet goed op waarde kan schatten.

Werking van acupunctuur op CPPS

1749-8546-2-1 In een Japans onderzoek uit 2004 ging men de werking van acupunctuur op CPPS na. Tien mannen met ernstige CPPS-klachten van het type veneuze congestie kregen gedurende 5 weken een acupunctuurbehandeling. Na de behandeling bleek dat de pijnklachten significant verbeterd waren, en dat de levenskwaliteit er significant op vooruit ging. Er bleken ook geen neveneffecten te zijn. De invloed van de acupunctuur op de veneuze doorbloeding was duidelijk, en het werpt meteen een licht op de mogelijke mechanismen waarmee acupunctuur kan werken bij chronische CPPS of prostaatklachten. Een Canadees verslag uit 2004 toont aan dat men electro-acupunctuur kan gebruiken daar waar reguliere behandeling vaak faalt in de behandeling van chronische prostatitis of CPPS. Een andere Canadese studie uit 2003 onderzocht 12 mannen die leden aan chronische prostatitis die niet reageerde op conventionele behandeling. Ze kregen tweemaal per week acupunctuur, gedurende zes weken. Na de 6 weken gaven tien mannen (83%) te kennen dat ze significant minder pijn hadden en hun klachten verbeterd waren. Er waren geen neveneffecten. Tijdens een follow-up na gemiddeld 33 weken rapporteerden 8 patiënten (67%) dat ze zich nog steeds beter voelden dan voor de behandeling. Urologen uit New York publiceerden in 2005 een artikel dat de effecten van complementaire en alternatieve geneeskunde op chronische prostatitis/ CPPS onderzocht. Acupunctuur en zijn positieve invloeden worden vermeld in deze studie. De auteurs hopen ook op meer middelen om grotere studies te kunnen voltooien aangezien de resultaten bemoedigend zijn. Mensen die lijden aan chronische prostatitis of chronisch pelvisch pijnsyndroom kunnen acupunctuur en Chinese geneeskunde proberen als een alternatief voor of een aanvulling op hun behandeling.

Gilles Stoop in samenwerking met Tom Verhaeghe (B.)

Onze patiënten aan het woord

No items found.

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.