StressStress

Iedereen voelt wel eens spanning of stress. Dat is heel normaal. Maar als dit wat langer duurt en je onvoldoende van je (in)spanning herstelt, kun je daar uitgeput van raken. En uiteindelijk terechtkomen in een toestand van overspannenheid of burn-out. Om deze fase te voorkomen of hiervan te herstellen is acupunctuur een heel geschikte therapie. Het helpt om de lichamelijke ongemakken bij stress te verminderen en de stress beter te hanteren. In onze praktijk hebben we veel ervaring met behandeling van klachten zoals stress, overspannenheid en burn-out. Veel patiënten geven aan dat ze zich door de acupunctuurbehandelingen rustiger en meer in balans voelen en beter in hun energie komen. We vertellen je graag hoe acupunctuur kan helpen bij stress.

Stress en stresshormonen

Bij stress komt er een natuurlijk reactiepatroon op gang. Direct, door het aanmaken van adrenaline, wat ons concentratievermogen en prestaties kan versterken. Duurt de situatie van stress wat langer, dan komen er nog meer mechanismen op gang. Je lichaam probeert de aanhoudende stress te weerstaan. Stresshormonen zoals cortisol, geproduceerd in de bijnieren, gaan een grotere rol spelen. Een langdurig verhoogd stressniveau verstoort je energiebalans waardoor veel gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Stress voorkomen

De juiste balans vinden in inspanning en ontspanning is belangrijk om stress te voorkomen. En luisteren naar de waarschuwingssignalen van je lichaam. Klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, spierspanning, hoofdpijn of slapeloosheid kunnen bijvoorbeeld een signaal zijn van stress. Helaas is het niet altijd mogelijk om situaties van stress te vermijden. Een hoge werkdruk, verhuizing, scheiding of een sterfgeval kunnen veel stress veroorzaken. Een ingrijpende gebeurtenis of ongeval kan zelfs hevige stress veroorzaken en leiden tot een posttraumatische stressstoornis. In alle situaties, van lichte tot hevige stress, kan acupunctuur helpen om je stressniveau te verlagen en stressgerelateerde klachten te verminderen.

Hoe helpt acupunctuur bij stress?

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine beïnvloeden. Hogere niveaus hiervan kunnen zorgen voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. En als je ’s nachts beter slaapt, kun je overdag meer aan. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er ook meer rust in je hoofd.

Energiebron aanvullen

Naast een algemene kalmerende werking richten we onze behandelingen ook op je orgaansysteem. De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt namelijk op een andere manier naar de functie en samenhang van je organen. Door een langdurige overbelasting wordt bijvoorbeeld je nier-yin uitgeput. Dat kun je zien als een belangrijke energiebron waarin je reserves zijn opgeslagen. Acupunctuur helpt deze energie weer op te bouwen. Het opheffen van eventuele blokkades is ook van belang. Een vrije doorgang van energie is volgens de Chinese Geneeskunde een voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij een stress kan deze energiestroom verstoord zijn.

Acupunctuur helpt bij gezondheidsklachten door stress

Bij patiënten met stress zien wij vaak heel diverse klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen en verhoogde bloeddruk. De behandeling richt zich ook op deze specifieke klachten. Vooral maag- en darmproblemen en slaapstoornissen komen veel voor bij stress. Volgens de Chinese Geneeskunde kan dit duiden op problemen met de leverenergie. Vaak werken we daarom eerst aan het verbeteren van de leverenergie en daarna aan het opbouwen van de basisenergie (nier-yin).

Emoties en omgeving

Bij stress gaat het naast lichamelijke vaak ook om emotionele klachten. We besteden daarom niet alleen aandacht aan de lichamelijke klachten, maar minstens zo belangrijk is het emotionele aspect. Voor een acupuncturist is dit heel gebruikelijk. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Ook heel belangrijk om te weten is dat de Chinese Geneeskunde altijd je leefomstandigheden en omgeving betrekt bij je gezondheid. We bekijken dus ook samen de situatie die stress veroorzaakt. En wat er in jouw leven en leefomgeving nodig kan zijn voor je herstel.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van stress? Neem gerust contact met ons op. Of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.