Tinnitus / oorsuizenTinnitus / oorsuizen

Tinnitus / oorsuizen

De behandeling van oorsuizen, ofwel tinnitus, is al vanaf de start van onze praktijk in 1998 een bijzonder specialisme. Wekelijks behandelen we circa 30 mensen met deze klacht, waarvan we goede resultaten zien. Door behandeling met acupunctuur wordt het geluid vaak minder of verdwijnt soms zelfs geheel. En patiënten voelen zich veel beter en rustiger. Ook als het geluid gedeeltelijk aanwezig blijft, hebben ze daar vaak minder last van.

Beluister de podcast van Gilles Stoop

Alleen in Nederland zijn er al meer dan 2 miljoen mensen die hier dagelijks last van hebben, de één nog meer dan de ander. Wat is het eigenlijk, die piep in je oor? En belangrijker: wat kun je doen om hier van af te komen?

Oorsuizen is een veel voorkomende klacht die bijzonder storend kan zijn. Het kan het dagelijks leven ernstig negatief beïnvloeden. De meeste mensen, vaker mannen dan vrouwen, horen continu een soort fluittoon of ander soort geluid in één of beide oren. In sommige gevallen is deze klacht een symptoom van de ziekte van Ménière. Soms ontstaat het na een langdurige hevige verkoudheid of na bezoek aan een concert. Maar vaak komt deze klacht plotseling opzetten en lijkt het niet meer te verdwijnen. Bij de huisarts of KNO-arts krijg je meestal het advies er mee te leren leven. Maar dat is uiteraard geen oplossing. Acupunctuur kan gelukkig wel helpen bij deze vervelende aandoening.

“Wij zetten onze deskundigheid en jarenlange ervaring graag in om oorsuizen te behandelen. Ons doel is om de klacht tot een acceptabel niveau te laten afnemen of zelfs te laten verdwijnen en daarmee de kwaliteit van het dagelijkse leven te verhogen”.
– Gilles Stoop

Ervaringen acupunctuur en oorsuizen

Patiënten vertellen ons vaak over de goede resultaten van de behandeling van oorsuizen met acupunctuur. Dit motiveert ons om de behandeling van oorsuizen een bijzondere plek als specialisme in onze praktijk te blijven geven. De onderstaande patiëntenervaringen in beeld en verhaal geven een goed overzicht van het positieve effect van behandeling van oorsuizen of tinnitus met acupunctuur in onze praktijk. Bekijk hieronder ervaringen van patiënten met oorsuizen of tinnitus die bij ons in de praktijk geweest zijn.

Onze patiënten aan het woord

Gratis kennismakingsgesprek

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Acupunctuur en oorsuizen

Acupunctuur is vaak bijzonder effectief bij het verminderen of zelfs verhelpen van oorsuizen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Ook al zijn er diverse oorzaken, bij oorsuizen spreekt men in de Chinese geneeskunde wel van ‘interne wind’. Er zit vaak te veel hitte en onrust in het lichaam. Dat kan opstijgen naar het hoofd en kan daar een piep, een ruis, een suis of een lawaai veroorzaken. Deze ‘wind’ of opstijgende hitte, proberen we met de naaldjes omlaag te ‘trekken’. Vaak zijn de klachten gerelateerd aan Nier-Yin leegte waardoor mensen onrustig en gejaagd zijn. Wij proberen deze leegte op te heffen en meer balans te brengen.

Acupunctuur kalmeert de overactieve gehoorzenuwcellen

Acupunctuur is vaak het meest bekend van het verlichten van de druk op verschillende stresspunten in het lichaam. Het kan daarom ook de getriggerde zenuwcellen succesvol kalmeren die betrokken zijn bij oorsuizen. Vooral de overactieve zenuwcellen in de hals, nek en hoofdgebied worden door de acupunctuur tot rust gebracht. De acupunctuurpunten worden bij oorsuizen onder andere geplaatst rondom het betrokken oor (oren), aangevuld met naaldjes in bijvoorbeeld handen en voeten. De exacte punten zijn voor iedere patiënt op maat, afhankelijk van de door ons gestelde diagnose. De verlichting van klachten vindt meestal niet ineens plaats. Het kan een aantal behandelingen duren voordat het effect merkbaar is.

Slapen en rust

De behandeling is meerledig. Naast de aanpak van het hinderlijke geluid, is ook het doel dat de patiënt zich beter gaat voelen. Want vaak gaat de klacht gepaard met onrust en slecht slapen. Acupunctuur helpt het lichaam en de emoties te kalmeren en de slaap te bevorderen. Als iemand beter slaapt, voelt hij zich overdag vaak ook beter en vindt er sneller herstel plaats. De acupunctuurbehandeling richt zich op deze manier niet alleen op vermindering van de symptomen, maar ook op het behandelen van de oorzaak.

Speech Gilles Stoop op Onbesuisd Symposium Oorsuis (april 2018)

Voorjaar 2018 is Gilles Stoop gevraagd een speech te geven over Acupunctuur bij tinnitus op symposium van auteur Barbara Muller, van boek over oorsuizen, Onbesuisd. Een zaal met 150 patiënten met tinnitus luisterden aandachtig naar de sprekers. Na afloop was er tijd voor vragen.

Speech Gilles Stoop Symposium Tinnitus

Speech Gilles Stoop Symposium Tinnitus

Acupunctuur is best wel een beetje vaag, toch? Je gaat liggen op zo'n behandeltafel, je wordt van top tot teen lek gestoken en dan je lig je daar een half uur als een soort cactus naar het plafond te staren.Maar ja, je weet het niet hè? Als je tinnitus hebt, dan wil je alles wel proberen.Toch heeft die vage Chinese behandelmethode behoorlijk wat positieve resultaten. Want van de mensen die ik heb behandeld, heeft meer dan de helft er concreet baat bij. Bijeen klein aantal verdwijnt de Tinnitus, bij een groot aantal wordt het minder en ... daar moet ik eerlijk in zijn, bij een aantal blijkt acupunctuur helaas niet te helpen.

Open artikel

Onderzoek acupunctuur en oorsuizen

Boek

Mensen vragen ons vaak wat ze zelf nog meer kunnen doen. Naast stress proberen te vermijden en meer rust nemen, adviseren we om onderstaand boek te lezen. Klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar geeft in dit boek antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is en het bevat veel praktische tips en ideeën om het oorsuizen te leren beheersen en in ernst terug te dringen. Wij vinden dit boek een hele goede aanvulling op de acupunctuurbehandelingen.

Eerste hulp bij oorsuizen (Olav Wagenaar)

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.