Burn-outBurn-out

Burn-out

In de huidige veeleisende maatschappij komt burn-out veel voor. Een hoge werkdruk, veel zorgtaken of een combinatie daarvan veroorzaken vaak langdurige overbelasting. Bij een burn-out zijn alle reserves verbruikt en is er een totaal gebrek aan energie. Functioneren in het dagelijkse leven gaat daardoor niet en genieten van het leven lukt al helemaal niet meer. Heb je te maken met een burn-out en ben je op zoek naar hulp? Acupunctuur kan je begeleiden bij het herstellen van de balans in je lichaam en je leven. Wij vertellen je graag hoe dat werkt.

In de huidige veeleisende maatschappij komt burn-out veel voor. Een hoge werkdruk, veel zorgtaken of een combinatie daarvan veroorzaken vaak langdurige overbelasting. Bij een burn-out zijn alle reserves verbruikt en is er een totaal gebrek aan energie. Functioneren in het dagelijkse leven gaat daardoor niet en genieten van het leven lukt al helemaal niet meer. Heb je te maken met een burn-out en ben je op zoek naar hulp? Acupunctuur kan je begeleiden bij het herstellen van de balans in je lichaam en je leven. Wij vertellen je graag hoe dat werkt.

Acupunctuur herstelt energiebalans bij burn-out

Een gebrek aan energie is het meest zichtbare en urgente probleem bij een burn-out. We richten onze behandeling daarom eerst op het herstellen van de energiebalans. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er meer rust in je hoofd. Voor veel burn-out patiënten voelt dit als een verademing. Vaak hebben zij zich jarenlang energiek en onrustig gevoeld. Terwijl ze eigenlijk al vermoeid waren, maar dat signaal was er niet waardoor het zo lang door kon gaan. Deze situatie van chronische spanning en niet tot rust kunnen komen kan met behulp van acupunctuur doorbroken worden.

Acupunctuur brengt stresshormonen in balans

Bij een burn-out zijn er in je lichaam vaak langdurig verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol. Dit verstoort veel processen in je lichaam. Daardoor kun je allerlei lichamelijke en ook emotionele klachten krijgen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen.

Energie en reserves

Naast deze algemene kalmerende en normaliserende werking richten we onze behandelingen ook op je orgaansysteem. De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt namelijk op een andere manier naar de functie en samenhang van je organen. Door een langdurige overbelasting wordt bijvoorbeeld je nier-yin uitgeput. Dat kun je zien als een belangrijke energiebron waarin je reserves zijn opgeslagen. Acupunctuur helpt deze energie weer op te bouwen. Het opheffen van eventuele blokkades is ook van belang. Een vrije doorgang van energie is volgens de Chinese Geneeskunde een voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij een burn-out is deze energiestroom vaak verstoord.

Acupunctuur helpt bij diverse burn-out symptomen

Patiënten met burn-out hebben meestal niet alleen lichamelijke en emotionele uitputting als klacht. Vaak zien we daarnaast een heel scala aan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen en verhoogde bloeddruk. De behandeling richt zich ook op deze specifieke klachten. Vooral maag- en darmproblemen en slaapstoornissen zien wij veel bij patiënten met burn-out. Volgens de Chinese Geneeskunde kan dit duiden op problemen met de leverenergie. Vaak werken we daarom eerst aan het verbeteren van de leverenergie en daarna aan het opbouwen van de basisenergie (nier-yin).

Emoties en omgeving

Bij een burnout is er naast de lichamelijke uitputting vooral ook emotionele uitputting. We besteden bij de behandeling dus niet alleen aandacht aan de lichamelijke klachten, maar minstens zo belangrijk is het emotionele aspect. Voor een acupuncturist is dit heel gebruikelijk. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Deze benadering is juist bij een klacht zoals burn-out precies wat je nodig hebt. Ook heel belangrijk om te weten is dat de Chinese Geneeskunde altijd je leefomstandigheden en omgeving betrekt bij je gezondheid. We bekijken dus ook samen waardoor je in de situatie van burn-out terecht bent gekomen. En wat er in je leven en je leefomgeving nodig kan zijn voor je herstel.

Naast acupunctuur ook Chinese kruiden

Bij de behandeling van een burn-out werken we soms ook met Chinese kruiden. Om het effect van de acupunctuurbehandeling te versterken en aan te vullen. Daarnaast bespreken we ook eventuele tips voor je levensstijl en voeding om je herstel te bevorderen.

Weer goed in je energie

Meestal heeft het een hele tijd geduurd voordat je in een situatie van burn-out terecht kwam. Het herstel daarvan vraagt daarom ook tijd. Wij begeleiden al jarenlang wekelijks patiënten met burn-out en soortgelijke klachten. Maar hoeveel behandelingen nodig zijn voor herstel van burn-out is per patiënt heel verschillend. Meestal begeleiden wij minimaal drie maanden voordat je weer goed in je energie begint te komen. De meeste patiënten geven aan dat zij na één of enkele behandelingen al verbetering ervaren. Vooral ook omdat zij zich minder onrustig voelen en de diverse lichamelijke klachten afnemen.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor begeleiding bij herstel van je burn-out? Neem gerust contact met ons op. Of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Onze patiënten aan het woord

No items found.

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Artikelen

Publicaties en updates

Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.