Vruchtbaarheid bij mannenVruchtbaarheid bij mannen

Vruchtbaarheid bij mannen

Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit en –kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandeling met acupunctuur. De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden. En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk.

Publicatie Gilles Stoop over Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

Scriptie Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

Scriptie Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

Wij werken als gediplomeerd herbalist veel met Chinese kruiden om de acupunctuurbehandeling te ondersteunen en het effect te versterken. Gilles Stoop koos bij zijn opleiding tot herbalist voor het afstudeerthema "Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen". Lees hier de publicatie over Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.

Open artikel

Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit en –kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandeling met acupunctuur. De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden. En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk.

Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

De reguliere medische wetenschap biedt mannen met vruchtbaarheidsproblemen weinig oplossingen. Aandacht voor verbetering van de zaadkwaliteit is er meestal niet. Vaak wordt al snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI, ingrijpende behandelingen die vooral voor de vrouw erg belastend zijn. Dat is jammer want de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt veel mogelijkheden om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren. Daarmee kunnen mannen een actieve bijdrage leveren aan het vruchtbaarheidsproces.

“In onze praktijk hebben we al jarenlang ervaring met het behandelen van mannen met diverse vruchtbaarheidsproblemen. Het is zelfs een belangrijk specialisme geworden. Bij veel patiënten zien wij positieve resultaten.”
– Gilles Stoop

Acupunctuur bij heel diverse vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Wij zien in onze praktijk veel mannen die problemen hebben met:

 • Hoeveelheid zaadcellen (oligozoöspermie)
 • Volume van het ejaculaat (oligospermie)
 • Beweeglijkheid van het sperma (asthenozoöspermie, motiliteit)
 • Afwijkende vorm (teratozoöspermie, morphologie)
 • Onvoldoende viscositeit
 • Spatader in het scrotum (varicocele)
 • Antilichaampjes in het sperma (antisperm antibodies)
 • Problemen van seksuele aard
 • Voorbereiden op de behandelingen PESA, TESE, MESA
 • Na hersteloperatie (ongedaan maken sterilisatie)
 • En ook enkele gevallen van afwezigheid van zaadcellen (azoöspermie)

Wij zijn dus bekend met heel diverse problemen op het gebied van vruchtbaarheid bij de man.

Onze patiënten aan het woord

Ervaring

Ervaring
“Tien miljoen bewegende zaadcellen!”

“Eigenlijk ben ik naar Gilles toegegaan omdat mijn vrouw ging. We willen samen dat ze zwanger wordt, dus ik vond dat ik acupunctuur moest proberen. Ondanks enige twijfel heb ik doorgezet, mede omdat Gilles bij mij overkomt als iemand die met beide benen op de grond staat. Of het nou kwam door de spanningen rondom de fertiliteitsbehandelingen weet ik niet, maar mijn zaadkwaliteit zag ik elke behandeling afnemen waardoor we in een ICSI-traject terecht kwamen. Het dieptepunt was de tweede ICSI, 400.000 bewegelijke zaadcellen. Na drie maanden acupunctuur en Chinese kruiden bleek bij de derde ICSI mijn kwaliteit verhoogd naar 10 miljoen. Helaas is de ICSI mislukt, maar dit geeft wel hoop dat het via de natuurlijke weg ook kan. Wat een winst!”

Ronald (anoniem)

Ervaring

Hoe acupunctuur helpt de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde  is een sterke (Nier)energie en een goede circulatie van bloed en energie in het genitaal gebied van belang voor een goede spermakwaliteit. Een te veel aan hitte in het lichaam, een zogenaamde Nier yin leegte is slecht voor de mannelijke vruchtbaarheid. Dit kan namelijk leiden tot onrust en een verhoogde lichaamstemperatuur en dat heeft een nadelige invloed op de zaadkwaliteit. Daar tegenover is te veel koude in het lichaam een kenmerk van een zogenaamde Nier yang leegte. Als dit het geval is moet de nier energie verwarmd worden. Met behulp van acupunctuur proberen we hier weer een goede balans in te brengen. We werken daarbij ook vaak met Chinese kruiden, om het effect van de acupunctuur te ondersteunen en versterken. Wij zijn naast acupuncturist ook gediplomeerd en ervaren herbalist. Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen is een bijzonder specialisme in onze praktijk. Daarnaast besteden we aandacht aan de emoties en stress bij een onvervulde kinderwens. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde put een te veel aan stress namelijk op de lange duur de Nier yin uit. Dat heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Acupunctuur helpt de stress en spanning te verminderen. Vooral ook belangrijk in de periode voordat de man moet ‘presteren’.

De acupunctuurbehandeling bij mannelijke onvruchtbaarheid

De behandeling bestaat naast een gesprek uit het plaatsen van enkele heel dunne naalden op zorgvuldig gekozen punten in voeten, benen, onderbuik, handen en eventueel rug. Daarmee verbeteren we de energiestromen gericht op de vruchtbaarheid. De naalden worden nooit in of bij de geslachtsorganen geplaatst en het ondergoed kan altijd aan blijven. We raden aan om gedurende een periode van 3 maanden ongeveer 8 tot 10 afspraken te maken. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen. Zo hopen we de best mogelijke conditie te creëren en de kansen op een zwangerschap te vergroten. Tijdens de behandeling bespreken we ook algemene adviezen voor het verbeteren van de mannelijke vruchtbaarheid. Niet alleen acupunctuur en Chinese kruiden maar ook voeding en levensstijl hebben namelijk veel invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. De algemene adviezen zijn onderaan deze pagina vermeld.

Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid

Diverse onderzoeken tonen het positieve effect van acupunctuur op vruchtbaarheidsproblemen bij de man aan. Telkens weer blijkt er een positief effect op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. In de meeste studies kregen mannen 10 acupunctuurbehandelingen gedurende 5 weken. Een onderzoek gedaan in 1987 door Zhang Jiasheng, Wuhan Hospital of TCM naar 248 casussen van mannelijke infertiliteit gaf bijvoorbeeld onderstaande resultaten: Ondanks deze positieve resultaten, bezoeken in het algemeen mannen minder makkelijk een acupuncturist dan vrouwen met een kinderwens. Dit komt mede doordat fertiliteitsklinieken, bij ICSI of IVF, de noodzaak voor mannen om hun zaadkwaliteit te verbeteren niet stimuleren. Daarnaast zoeken mannen minder snel hulp, wellicht omdat de bevruchting en zwangerschap zich niet in hun lichaam afspeelt. Hopelijk raken mannen door de positieve onderzoeksresultaten en de goede ervaringen in onze praktijk toch gemotiveerd om ook hun bijdrage te leveren in het vruchtbaarheidsproces. Klik hier voor meer info over

Wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid

Ondanks het feit dat in de genoemde onderzoeken gesproken wordt over een behandelduur van 5 weken, adviseren wij mannen met verminderde vruchtbaarheid om minimaal 3 maanden te komen. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Algemene adviezen naast acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

Roken

Alle studies tonen aan dat het roken van tabak en ook marihuana een schadelijk effect heeft op de spermakwaliteit. Dit zelfde geldt voor het gebruik van drugs.

Alcohol

Het is algemeen bekend dat alcohol een nadelig effect heeft op de zaadkwantiteit en -kwaliteit. Een matige of geen consumptie is dus aan te raden.

Gewicht

Een te hoge BMI, overgewicht dus, kan de mannelijke hormoonbalans behoorlijk in de war brengen. Het is altijd een goed moment om af te vallen gezond te gaan eten en leven.

Koffie

Meer dan 3 consumpties per dag kan het DNA van het sperma verstoren.

Stress

Stress heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het sperma en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken stress. Wij adviseren om de spanningen gedoseerd toe te laten en probeer externe stress, zoals een te volle agenda of werkdruk bijvoorbeeld, zoveel mogelijk te vermijden. Acupunctuur kan helpen de stress te verminderen.

Voeding

Zorg voor een algehele gezonde afwisselende voeding met verse groente en fruit. Vermijd suiker, zoetstoffen, junkfood en verkeerd vet. Eet bij voorkeur biologisch. Dit in verband met de schadelijke chemische stoffen en hormonen die in voeding kunnen zitten. Deze hebben een zeer schadelijk effect op de mannelijke vruchtbaarheid.

Warmte

De sperma aanmaak functioneert optimaal bij een temperatuur die 2 graden lager ligt dan de normale lichaamstemperatuur. Dit is dan ook de reden dat de sperma aanmaak zich buiten het lichaam afspeelt. Dragen van strak ondergoed, veel warme baden of sauna’s wordt in deze periode dan ook afgeraden.

Supplementen

Een aantal voedingssupplementen komt in meerdere onderzoeken terug. Deze zijn niet voldoende uit een gezonde voeding te halen. Het gaat hier met name om: foliumzuur, zink, vitamine E, selenium, Vitamine C en bèta-caroteen (ook wel provitamine A).

Seks

Geadviseerd wordt om één keer in de twee dagen een ejaculatie te hebben om een zo goed mogelijke kwaliteit te produceren. Als er problemen zijn op seksueel gebied, overleg dit dan gerust met de acupuncturist. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hierbij helpen.

Levensstijl

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Maar voorkom overmatige duursporten met te hoge temperaturen in de genitaalstreek.

Overige factoren

Bepaalde industriële chemicaliën zoals bijvoorbeeld lood en bestrijdingsmiddelen kunnen een slechte invloed hebben op de aanmaak van de zaadcellen. Probeer blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen ook sommige geneesmiddelen slecht zijn voor de spermaproductie, bijvoorbeeld Beta-blokkers.

Quantitative evaluation of spermatozoa ultrastructure after acupuncture treatment for idiopathic male infertility

Quantitative evaluation of spermatozoa ultrastructure after acupuncture treatment for idiopathic male infertility

‍Een groep van verminderd vruchtbare mannen met een pathologische sperma-analyse volgens de WHO-criteria, werden twee keer per week behandeld met acupunctuur gedurende 5 weken. Een statistisch significante toename na acupunctuur in het percentage en het aantal zaadcellen met geen structurele gebreken werd aangetoond. Zij concludeerden dat mannelijke onvruchtbaarheid patiënten baat kunnen hebben bij acupunctuur.

Open artikel

Ontdek hoe acupunctuur jou kan helpen. Vraag vandaag nog vrijblijvend een kennismaking aan.

Maak kennis met de voordelen van gerichte acupunctuur die past bij jouw behoeften. Bel direct met Gilles op 06-54 20 40 45 of laat hieronder jouw gegevens achter en we nemen persoonlijk contact op.

Als je dit formulier invult en verstuurt, geef je ons toestemming om jouw gegevens te verwerken. Uiteraard houden we rekening met jouw privacy. Meer uitleg.

Animatie dat het formulier succesvol verstuurd is.

Bericht is verstuurd

Dank je wel voor je interesse in Acupuncturist.nl. We hebben je bericht ontvangen en zullen snel contact met je opnemen om een afspraak te maken. Vaak nog dezelfde dag.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen van het formulier.

Artikelen

Publicaties en updates

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.