ZwangerschapZwangerschap

Zwangerschap

“Zwangerschapsklachten horen er nu eenmaal bij” krijg je vaak te horen als je vertelt dat je last hebt van bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid of ook nog eens obstipatie. Maar als de klachten erg lastig worden of zo heftig dat je er niet meer normaal mee kunt functioneren wil je graag een oplossing. Acupunctuur kan je helpen om de klachten te verlichten. Zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind.

Zwangerschap en acupunctuur (Mama en Zo)

Zwangerschap en acupunctuur (Mama en Zo)

Als je zwanger bent, slaat je lichaam op hol. De meeste vrouwen raken daardoor, zowel lichamelijk als geestelijk, een beetje uit balans. Met alle klachten en kwaaltjes van dien. Acupunctuur kan dan verlichting bieden. Een redacteur van Mama en Zo – zwanger van haar eerste kind – nam plaats op de behandeltafel van Gilles Stoop.

Open artikel

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lijf en je leven. De interne huishouding in je lichaam en ook je toekomst moeten ineens voor meer personen worden ingericht. Daardoor kun je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken.

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Veel voorkomende gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap zijn misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie, vocht vasthouden en rugpijn. Ook kun je soms last hebben van somberheid of zijn er gevoelens van angst en spanning, bijvoorbeeld voor de bevalling. Heb je tijdens je zwangerschap andere gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben? Ook dan kun je veilig met acupunctuur behandeld worden. Goed om te weten omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.

Acupunctuur voor welke zwangerschapsklachten?

De acupunctuurbehandeling bij zwangerschapsklachten is gericht op herstel van je lichamelijke en geestelijke balans. De behandeling kan bepaalde energieën stimuleren, maar ook afremmen. De klachten zijn vaak wisselend per fase van de zwangerschap. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase van de zwangerschap de energie van een ander orgaan centraal. De volgende klachten kunnen vaak met succes met acupunctuur worden behandeld:

 • misselijkheid
 • maagklachten
 • hoofdpijn
 • rugpijn
 • extreme vermoeidheid
 • aambeien
 • slaapproblemen
 • zwangerschapsjeuk
 • constipatie
 • onrustige benen (restless legs)
 • harde buik
 • hoge bloeddruk
 • angst, depressie (klik voor onderzoek), paniekaanvallen
 • dreigende miskraam of miskraamverleden (klik voor onderzoek)
 • herstel na miskraam en bevalling (ook mogelijk met alleen Chinese kruiden)

Podcast De Nieuwe Geboorte

In deze podcast praat Gilles uitgebreid met Riëlle Schoeman van De Nieuwe Geboorte over wat acupunctuur kan betekenen bij alles rondom de zwangerschap. Van (pre-)conceptie tot aan herstel na de bevalling.

Hoe werkt acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid ?

De meest gehoorde zwangerschapsklacht is zwangerschapsmisselijkheid. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook later in de zwangerschap als je maag door de groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Bij de behandeling wordt meestal eerst de energetische werking van de maag versterkt. Daarnaast wordt een eventueel onderliggende disharmonie hersteld. Daarmee bedoelen we dat de oorzaak van een klacht als misselijkheid niet alleen bij de maag hoeft te liggen. Er kunnen ook andere organen en energieën bij betrokken zijn. De Chinese Geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies en samenhang van de organen. Daarnaast is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang. Daarom richt de behandeling zich ook op de opheffing van blokkades. Tot slot bespreken we samen welke dieetadviezen kunnen helpen om je misselijkheid te verminderen.

Acupunctuur bij stuitligging

Als je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur helpen om je baby rond de 34e week van de zwangerschap om te laten draaien. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum uit 2010 wijst uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur in de 33e en 34e week maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt! Bij stuitligging behandelen wij een specifiek acupunctuurpunt dat ervoor kan zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Veel verloskundigen en gynaecologen zijn er inmiddels mee bekend dat acupuncturisten bij een stuitligging kunnen behandelen. We raden je wel aan om dit vooraf met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

Dreigende miskraam of een miskraam-verleden

We begeleiden veel mensen om zwanger te raken en zwanger te blijven. We doen dit vaak tot aan week 12 van de zwangerschap. Acupunctuur kan namelijk helpen om de kans op een miskraam te verkleinen. Naast acupunctuur werken wij daarbij meestal met Chinese kruiden. Op onze pagina over onvruchtbaarheid vind je daarover meer informatie.

Met acupunctuur bevalling voorbereiden en op gang brengen

Acupunctuur kan ook goed helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Dat kan vanaf de 37e week. De acupunctuurbehandeling richt zich op het toevoegen van energie en verminderen van spanning. Als je tegen of over je uitgerekende datum loopt, kan acupunctuur de bevalling op gang brengen. Met behulp van acupunctuur helpen we jou om te ontspannen, heel belangrijk als je bijvoorbeeld bang bent voor je bevalling. Daarnaast helpt het om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld het verweken van de baarmoedermond en het versterken van de energie die zorgt voor effectieve weeën. De ontsluiting kan daardoor soepeler verlopen, het kan de duur van de bevalling verkorten en helpen om de bevallingspijn beter te verdragen.

Acupunctuur bij herstel na zwangerschap

Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. En meteen daarna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en ook Chinese kruiden kunnen je helpen bij je herstel. En als je bent bevallen met een keizersnede kan acupunctuur helpen bij het herstel van de buikwond. Borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kunnen ook behandeld worden door de acupuncturist.

Onze patiënten aan het woord

Podcast zwangerschap met Gilles Stoop

Podcast zwangerschap met Gilles Stoop

Podcast zwangerschap met Gilles Stoop

Podcast zwangerschap met Gilles Stoop

Podcast zwangerschap met Gilles Stoop

Gilles heeft een goed gesprek gehad met Riëlle Schoeman van de podcast 'De Nieuwe Geboorte'. Ze hebben het bijna een uur lang gehad over wat acupunctuur kan doen voor zwangerschap. Gilles deelde zijn kijk op hoe ze dit in hun praktijk aanpakken. Ze bespraken onderwerpen zoals (pre-)conceptie, klachten in de verschillende fases van de zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling, de bevalling zelf en het herstel daarna.

Open artikel

Publicaties over acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Artikelen

Publicaties en updates

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.