Acupunctuur bij miskramen: hulp bij zwanger blijven

Niet zwanger kunnen worden. Daar gaat het meestal over bij vruchtbaarheidsproblemen. En over de vruchtbaarheidsbehandelingen die dan misschien kunnen helpen. Maar wat als je wel zwanger wordt, maar dat niet blijft? Daar is helaas veel minder aandacht voor. Terwijl het een ingrijpend vruchtbaarheidsprobleem is, zeker als je de pech hebt van herhaalde miskramen.

De Chinese Geneeskunde kan heel behulpzaam zijn als je problemen hebt met zwanger blijven. Het is echt jammer dat dit vaak nog niet bekend is bij iedereen die met miskramen te maken heeft. Daarom vertel ik in dit blog graag over de mogelijkheden van acupunctuur bij het specifieke vruchtbaarheidsprobleem van (herhaalde) miskramen.

Wij zien in onze acupunctuurpraktijk veel vrouwen die bang zijn voor een miskraam. De Chinese Geneeskunde kan heel behulpzaam zijn als je problemen hebt met zwanger blijven.

Niet zwanger kunnen worden. Daar gaat het meestal over bij vruchtbaarheidsproblemen. En over de vruchtbaarheidsbehandelingen die dan misschien kunnen helpen. Maar wat als je wel zwanger wordt, maar dat niet blijft? Daar is helaas veel minder aandacht voor. Terwijl het een ingrijpend vruchtbaarheidsprobleem is, zeker als je de pech hebt van herhaalde miskramen. Wij zien in onze acupunctuurpraktijk veel vrouwen die bang zijn voor een miskraam. Als ze na vruchtbaarheidsbehandelingen niet kunnen geloven dat het goed komt met de zwangerschap. En vrouwen met een verleden van één of meerdere miskramen. Ontspannen zwanger worden en zijn is dan een bijna onmogelijke opgave. Omdat aan hun kinderwens de grote angst voor een volgende miskraam kleeft. En vrouwen die een miskraam hebben gehad helpen wij bij het herstellen daarvan, iets waarvoor de reguliere geneeskunde helaas nauwelijks aandacht heeft.

Vruchtbaarheidsprobleem: miskraam

Meestal is de oorzaak van een miskraam onbekend, ook na onderzoek. Al komt er in enkele gevallen een chromosomenafwijking, een bloedstollingsprobleem of baarmoederafwijking aan het licht. En brengt onderzoek in het buitenland herhaalde miskramen steeds vaker in verband met immuun problemen. Maar meestal weten we niet hoe het komt en heeft de reguliere geneeskunde geen andere oplossing dan het advies om het maar snel opnieuw te proberen.

Binnen de Chinese Geneeskunde zal je dit advies nooit krijgen! Daar werken we eerst aan het herstel van je miskraam, een diagnose van je vruchtbaarheidsprobleem en versterking van je vruchtbaarheid.

Wat kan Chinese Geneeskunde dan doen om een miskraam te voorkomen?

Aan een aanlegstoornis van het embryo als oorzaak van een miskraam, of problemen zoals een afwijkende vorm van de baarmoeder, kan acupunctuur niets veranderen. Maar als miskramen worden veroorzaakt doordat je lichaam je zwangerschap onvoldoende ondersteunt, kan acupunctuur wel behulpzaam zijn.

Chinese Geneeskunde en (herhaalde) miskramen

In China en andere Aziatische landen is het heel gebruikelijk dat vrouwen én mannen bij een kinderwens hun levensstijl en voedingspatroon vroegtijdig aanpassen. Een goede voorbereiding en verbetering van de vruchtbaarheid verhoogt de kans op een gezonde doorgaande zwangerschap. Als je zwangerschap desondanks toch eindigt in een miskraam, is er vanuit de Chinese Geneeskunde veel aandacht voor herstel na de miskraam en het voorkomen van een volgende miskraam. Daarvoor is wel eerst een goede diagnose nodig. Welke disbalans, leegte of stagnatie belemmert het in standhouden van je zwangerschap? Naast informatie over je miskraam wil een acupuncturist daarom alles weten over het patroon van je menstruatiecyclus en het totaalbeeld van je gezondheid.  De termen die we daarbij gebruiken zijn anders dan je vanuit de Westerse geneeskunde gewend bent. Zo brengt de Chinese geneeskunde miskramen vaak in verband met een zwakke nierenergie of de leegte van de energie van het bloed. De Chinese geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies van en samenhang tussen de organen, aanvullend op de Westerse visie. Naast een mogelijke zwakke nierenergie en bloedleegte kunnen er nog vele andere oorzaken een rol spelen bij (herhaalde) miskramen, die zijn bij iedere patiënt weer anders.

Acupunctuur ter voorkoming van miskraam

Met behulp van acupunctuur, meestal gecombineerd met Chinese kruiden, werken we aan het herstellen van de balans en het verbeteren van de condities voor een doorgaande zwangerschap. Dat gaat vooral om:

  • Verbeteren van opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies, voor een goede innesteling.
  • Rust in de baarmoeder en verminderen van baarmoedercontracties.
  • Verbeteren van de hormoonhuishouding, waaronder vooral ook het voor een goede zwangerschap benodigde niveau van progesteron.
  • Versterken van de energie en bloedcirculatie van alle betrokken gynaecologische organen.
  • Reguleren van het immuunsysteem (vooral van belang bij een overactief immuunsysteem als ongezonde reactie op de zwangerschap).
  • Verminderen van stress en spanning: heel belangrijk bij de angst voor een miskraam! Het kalmerende en slaapbevorderende effect van de acupunctuurbehandeling zorgt voor geestelijke en lichamelijke rust tijdens de zwangerschap.

Miskramen en immuunsysteem

Steeds vaker zien wij patiënten waarbij immunologische afwijkingen een rol blijken te spelen bij herhaalde miskramen en andere vruchtbaarheidsproblemen. Deze patiënten zijn voor onderzoek en behandeling naar het buitenland gegaan omdat dit (nog) niet in Nederland wordt aangeboden. Wij stemmen onze behandelingen af op het behandelplan van de gynaecoloog en immunoloog en onderhouden met deze specialisten ook contact. Acupunctuur en Chinese kruiden werken dan aanvullend op de reguliere behandeling om het immuunsysteem te reguleren. Mooi om te zien hoe de eeuwenoude traditionele Chinese geneeskunde behulpzaam kan zijn bij een recent beschikbare Westerse behandeling!

Aandacht voor emoties bij miskramen

Een miskraam is een heftige en verdrietige ervaring. Bij angst voor opnieuw een miskraam draag je deze ervaring mee. Minstens zo belangrijk als je medische dossier is daarom aandacht voor de emoties rond je miskraam en kinderwens. Verdriet en angst kunnen leiden tot blokkades in je lijf. Met behulp van acupunctuur en gesprekken kunnen we je helpen om deze emoties ruimte en plaats te geven. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen. Heel belangrijk, want een vrije doorgang van energie in je hele systeem speelt in de Chinese geneeskunde een hoofdrol. Zowel fysiek als emotioneel.

Acupunctuur bij dreigende miskraam

Ook bij een dreigende miskraam met menstruatie-achtige krampen en bloedingen kan acupunctuur behulpzaam zijn. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen helpen om je baarmoeder tot rust te brengen en de bloeding stoppen. Hier zijn veel positieve ervaringen mee. Maar het is helaas geen garantie voor een succesvol vervolg van de zwangerschap, vooral niet als de oorzaak gelegen is in een embryonaal defect waaraan acupunctuur helaas niets kan veranderen.

Bij missed abortion naar acupuncturist

En wat vaak ook nog onvoldoende bekend is: bij een missed abortion kun je de hulp van een acupuncturist vragen. Als je de verdrietige boodschap hebt gekregen dat het vruchtje niet meer in leven is weet je dus dat je een miskraam gaat krijgen, maar alleen niet wanneer. Dit kan een paar dagen maar ook weken duren. Een ontzettend moeilijke situatie, emotioneel en lichamelijk. Nog lastiger omdat je je vaak nog helemaal zwanger voelt, inclusief alle zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid. Daarna moet je kiezen voor een curettage, het opwekken van de miskraam met behulp van medicatie of, tot een bepaalde termijn, afwachten totdat je lichaam via de natuurlijke weg je zwangerschap beëindigt. Goed om te weten is dat acupunctuur effectief kan zijn bij de natuurlijke weg. Door bepaalde punten aan te prikken kan je lichaam gestimuleerd worden tot een natuurlijke miskraam. Zodat je in de rust van je eigen omgeving afscheid kunt nemen van je zwangerschap.

Gediplomeerd en gespecialiseerd acupuncturist bij kinderwens

Omdat je met acupunctuur energieën kunt bewegen in de zwangerschap is het bij een kinderwens heel belangrijk dat je naar een gediplomeerd acupuncturist gaat die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Want tijdens je wachtweken bij een vruchtbaarheidsbehandeling en tijdens zwangerschap wordt een aantal acupunctuurpunten afgeraden. Daarover heb ik in mijn vorige blog over de wachtweken meer verteld. In kinderwens en zwangerschap gespecialiseerde acupuncturisten weten precies welke punten je niet mag prikken tijdens een (mogelijke) zwangerschap. En zij weten daarnaast ook nog eens alles van de punten die dan juist wel belangrijk zijn.

Herstel na miskraam

Een miskraam vraagt veel energie. Het kost tijd om daarvan te herstellen, conditie op te bouwen en je vruchtbaarheid te versterken voordat je opnieuw probeert zwanger te raken. Onderschat ook niet het emotionele aspect. Een miskraam is een ingrijpende ervaring. Je emoties daarbij verdienen evenveel aandacht als je lichamelijke herstel. Minimaal drie maanden om te herstellen van je miskraam en je vruchtbaarheid te versterken voordat je een nieuwe zwangerschapspoging doet is meestal ons advies.

Acupunctuur, in combinatie met Chinese kruiden, kan echt het verschil maken bij het fysieke en emotionele herstel van je miskraam. Je hormonen in balans, je cyclus weer op gang, je energie weer opgebouwd en je vruchtbaarheid versterkt: deze goede basis geeft je meer rust en vertrouwen bij je volgende zwangerschapspoging!

Voor meer informatie:

Miskramen

(Blog van Gilles Stoop, verschenen op website van Kinderwensbloggers)

Open PDF bestand