OvergangsklachtenOvergangsklachten

Overgangsklachten

In onze praktijk zijn we gespecialiseerd in vrouwenklachten en hebben wij veel en positieve ervaring met behandeling van overgangsklachten. Het aantal opvliegers en andere klachten vermindert en wordt minder heftig. Ook ervaren patiënten minder onrust en kunnen ze beter slapen. Dat maakt voor veel vrouwen een wereld van verschil.

Steeds meer vrouwen maken gebruik van acupunctuur om de overgangsklachten te verminderen

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormoonhuishouding van de vrouw verandert. Dit kan lichamelijke en emotionele klachten geven. Ongeveer acht van de tien vrouwen heeft hier op enig moment tijdens de overgang last van. Nog veel te vaak horen vrouwen dat deze overgangsklachten erbij horen en lopen zij daar langdurig mee door. Dit is vooral een probleem voor de ca. 20% van de vrouwen waarbij de klachten zo heftig zijn dat het functioneren in het dagelijks leven wordt belemmerd. Naast “het gaat wel over” wordt soms hormoonhoudende medicatie als oplossing aangedragen. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verhelpen. Zo maken steeds meer vrouwen gebruik van acupunctuur: een natuurlijke en effectieve methode om overgangsklachten te verminderen.

Acupunctuur helpt bij overgangsklachten

Embed titel

Acupunctuur helpt bij overgangsklachten

“Het hoort er nu eenmaal bij”. Helaas horen vrouwen met overgangsklachten dat veel te vaak. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verminderen. Aldus Gilles Stoop in dit blog.

Open artikel

Bij welke overgangsklachten helpt acupunctuur ?

Veel vrouwen krijgen ineens te maken met een veelheid aan (lichamelijke en emotionele) klachten die ze ook nog eens niet goed thuis kunnen brengen. Maar vaak is de oorzaak te vinden in de periode van hormonale disbalans waarin de menstruatie aan het afbouwen is of niet meer plaatsvindt. Met de term menopauze of overgang wordt het moment bedoeld dat je laatste menstruatie een jaar geleden is. Dat moment kun je dus pas achteraf vaststellen en ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kun je klachten hebben die met de naderende overgang te maken hebben. Hormonale veranderingen doen zich namelijk al geleidelijk voor vanaf het 35e jaar. Overgangsklachten kunnen heel divers zijn. Niet alleen de bekende opvliegers maar bijvoorbeeld ook slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogte, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet gelijk als overgangsklachten, vooral als ze daarbij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers. Het overgangsproces heeft daarnaast een belangrijk emotioneel aspect. De overgang betreft het afsluiten van een levensfase die was gericht op vruchtbaarheid, dat kan een moeilijk proces zijn. De emoties die daarbij een rol spelen kunnen soms blokkades in het lichaam tot gevolg hebben. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is een vrije doorgang van energie (Qi) van groot belang voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de acupunctuurbehandeling is er daarom ook aandacht voor emoties bij de overgang en voor het opheffen van eventuele blokkades.

Acupunctuur bij opvliegers en nachtzweten

De meest voorkomende overgangsklachten zijn wel de opvliegers en andere hitteverschijnselen zoals nachtzweten. De opvliegers gaan soms gepaard met geïrriteerdheid en nervositeit. Dat komt door de hitte, onrust en gejaagdheid in het lichaam. Een verklaring hiervoor is de sterke daling van de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang. Daarnaast hebben deze hitteverschijnselen te maken met de Nier-energie, de belangrijkste energie in het lichaam. Vaak is er sprake van een Nier-Yin-leegte zoals we dat noemen in de Chinese geneeskunde. Dit gaat gepaard met opstijgende hitte en veroorzaakt klachten zoals opvliegers, duizeligheid en oorsuizen. Daarbij treedt ook veel Lever-Qi-stagnatie op. Qi is energie en hoort te stromen in het lichaam. Bij stagnatie ontstaat er irritatie, boosheid en hoofdpijn. Dat maakt de overgangsklachten nog vervelender.

Onze patiënten aan het woord

Ervaring patiënt acupunctuur overgangsklachten

Ervaring patiënt acupunctuur overgangsklachten

Bekijk video

Patiënt aan het woord

Patiënt aan het woord

Patiënt aan het woord

Chinese geneeskunde en overgangsklachten

Overgangsklachten vinden volgens de Chinese Geneeskunde hun oorzaak in een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. Dit doen wij met behulp van acupunctuur, maar daarnaast werken wij bij overgangsklachten ook vaak met Chinese kruiden. Om de behandeling aan te vullen en het effect daarvan te versterken. Geen ingewikkelde of vies smakende kruidenthee, maar de kruiden hebben een handige tabletvorm. Wij zijn gediplomeerd herbalist en stellen voor iedere patiënt een kruidenformule samen die precies op maat is. De kruiden worden geleverd door een betrouwbaar en gecertificeerd bedrijf.

Hormonen in balans tijdens de overgang

Voor de patiënt zijn de klachten vervelend, maar voor acupuncturisten juist fijn om te behandelen vanwege de goede resultaten. Die resultaten zijn niet heel vreemd, want juist acupunctuur kan goed helpen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. En dat is nou precies wat bij overgangsklachten nodig is. Het helpt de hormoonschommelingen weer naar gezonde proporties terug te brengen en het verlicht de bijbehorende symptomen. Daardoor ervaren veel vrouwen minder klachten en meer energie en rust in deze levensfase.

De overgang is een natuurlijk proces op weg naar een nieuw evenwicht. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom alle klachten maar voor lief moet nemen. Door het overgangsproces te begeleiden met acupunctuur kun je er echt iets aan doen.

Acupunctuurbehandeling bij overgangsklachten

Voor overgangsklachten werken wij, net als bij alle andere klachten, niet met een standaardbehandeling. Overgangsklachten zijn heel divers en de conditie en de omstandigheden van iedere patiënt zijn weer anders. Ook het aantal behandelingen dat nodig is varieert. Na één behandeling zullen niet alle klachten ineens verdwenen zijn. Soms gaat het snel, maar er is doorgaans tijd voor nodig om de behandeling te laten werken. Over het algemeen verwachten we dat er na ca. 4 tot 5 behandelingen verbetering zal optreden. We bespreken altijd samen het te verwachten resultaat en het vervolg en de frequentie van behandelingen.

Onderzoek naar acupunctuur bij opvliegers

Vrouwen die in de overgang zitten, kunnen lichamelijke en geestelijke klachten onderdrukken met traditionele Chinese acupunctuur. Ze hebben aanzienlijk minder last van opvliegers en stemmingswisselingen na de behandeling. Dit blijkt uit een onderzoek onder 53 vrouwen die in de overgang zitten. Het onderzoek staat in het tijdschrift Acupuncture in Medicine.

Lees hier meer: Acupunctuur tegen opvliegers BMJ, The ACOM Study

In de media

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.