Acupunctuur helpt bij overgangsklachten

“Het hoort er nu eenmaal bij”. Helaas horen vrouwen met overgangsklachten dat veel te vaak. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verminderen. Aldus Gilles Stoop in dit blog.

“Het hoort er nu eenmaal bij.” Helaas horen vrouwen met overgangsklachten dat veel te vaak. Terwijl het gezondheidsklachten zijn die je dagelijkse functioneren behoorlijk in de weg kunnen staan. Naast “het gaat wel over”, wordt vaak hormoonhoudende medicatie als oplossing aangedragen. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke manieren om je klachten te verminderen. Zo maken steeds meer vrouwen met overgangsklachten gebruik van acupunctuur: een goed en natuurlijk alternatief.

Overgangsklachten staan ook op de WHO (World Health Organisation)-lijst van gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze ingezet kan worden. Niet zo vreemd, want de behandeling van vrouwenklachten heeft altijd al een belangrijke plaats ingenomen binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is.

Acupuncturist Gilles Stoop, gespecialiseerd in vrouwenklachten, vertelt in dit blog hoe acupunctuur verlichting kan geven bij diverse overgangsklachten.

(Blog verschenen op 04-07-2017 op de website van Overgang.info)

De overgang: een hot issue

Overgangsklachten zijn de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Een goede ontwikkeling want daardoor worden overgangsklachten voor vrouwen en hun omgeving eindelijk bespreekbaar. En uiteindelijk behandelbaar natuurlijk. Want het is ontzettend jammer dat veel vrouwen soms jarenlang met klachten rondlopen die heel goed te verhelpen zijn.

De minister van Volksgezondheid riep in het najaar van 2016 op om overgangsklachten bespreekbaar te maken. Ook zij wil dat er serieus aandacht voor komt. Want onbesproken en onbehandelde overgangsklachten zijn volgens haar niet alleen heel vervelend, ze veroorzaken ook nog eens ziekteverzuim. Vrijwel tegelijkertijd verscheen er een boek van twee bekende Nederlanders over de overgang. En een interview met een gynaecoloog over overgangsklachten. Met daarin een aanbeveling voor acupunctuur als natuurlijke methode om overgangsklachten te verlichten. Omdat veel onderzoek heeft laten zien dat het werkt. Voor ons acupuncturisten geen nieuws. Dat is al jaren bekend en wij zien het ook in de dagelijkse praktijk.

Acupunctuur: hoe werkt dat ?

Maar hoe werkt acupunctuur nou eigenlijk bij overgangsklachten ? Voor het antwoord op deze vraag is het goed om eerst wat korte algemene uitleg te geven over acupunctuur.

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De acupuncturist plaatst dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Daarmee kun je energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Naast de dunne (pijnloze) naaldjes wordt ook vaak gebruik gemaakt van Chinese kruiden. Deze versterken het effect van de acupunctuur en vullen de behandeling aan.

Anders dan de reguliere geneeskunde ziet de Chinese Geneeskunde het lichaam als één geheel. Je lichamelijke en je geestelijke gesteldheid hebben alles met elkaar te maken en ook zijn alle omgevingsfactoren van invloed op je gezondheid. Er wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen zoals bijvoorbeeld de nieren en de lever.  En tot slot is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang.

Hulp bij lichamelijke en emotionele klachten

Met welke overgangsklachten bezoeken vrouwen een acupuncturist?

Veel vrouwen krijgen ineens te maken met een veelheid aan (lichamelijke en emotionele) klachten die ze ook nog eens niet goed thuis kunnen brengen. Maar vaak is de oorzaak te vinden in de periode van hormonale disbalans waarin de menstruatie aan het afbouwen is: de overgang. Dit kunnen heel diverse klachten zijn. Niet alleen de bekende opvliegers maar bijvoorbeeld ook slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit, lusteloosheid, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet gelijk als overgangsklachten, vooral als ze daarbij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers.

Opvliegers en nachtzweten

Maar de meest voorkomende klachten zijn wel de opvliegers en andere hitteverschijnselen zoals nachtzweten. De opvliegers gaan soms gepaard met enorme geïrriteerdheid en nervositeit. Dat komt door de hitte, onrust en gejaagdheid in het lichaam. Een verklaring hiervoor is de sterke daling van de aanmaak van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang. Daarnaast hebben deze hitteverschijnselen te maken met de Nier-energie, de belangrijkste energie in het lichaam. Vaak is er sprake van een Nier-Yin-leegte zoals we dat noemen in de Chinese geneeskunde. Dit gaat gepaard met opstijgende hitte en veroorzaakt klachten zoals opvliegers, duizeligheid en oorsuizen. Daarbij treedt ook veel Lever-Qi-stagnatie op. Qi is energie en hoort te stromen in het lichaam. Bij stagnatie ontstaat er irritatie, boosheid en hoofdpijn. Dat maakt de overgangsklachten nog vervelender.

Overgangsklachten vinden volgens de Chinese Geneeskunde hun oorzaak in een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht.

Hormonen in balans

Voor de patiënt zijn de klachten vervelend, maar voor acupuncturisten juist fijn om te behandelen vanwege de goede resultaten. Vaak horen we dat het aantal opvliegers en andere klachten vermindert en dat ze minder heftig zijn. Ook ervaren patiënten minder onrust en kunnen ze beter slapen. Dat maakt voor veel vrouwen een wereld van verschil.
Die resultaten zijn niet heel vreemd, want de “core business” van een acupuncturist bestaat uit hulp bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. En dat is nou precies wat bij overgangsklachten nodig is. Het helpt de hormoonschommelingen weer naar gezonde proporties terug te brengen en het verlicht de bijbehorende symptomen. Daardoor ervaren veel vrouwen minder klachten en meer energie en rust in deze levensfase.

De overgang is een natuurlijk proces op weg naar een nieuw evenwicht na de vruchtbare periode. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom alle klachten maar voor lief moet nemen. Door het overgangsproces te begeleiden met acupunctuur kun je er echt iets aan doen.

Hoe kies je een goede acupuncturist ?

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Gilles Stoop, acupuncturist

Lees hier meer informatie over acupunctuur bij overgangsklachten.

(Blog van Gilles Stoop, verschenen op 04-07-2017 op de website van Overgang.info)

Open PDF bestand