Invriezen van eicellen (eicelvitrificatie, 'social freezing')Invriezen van eicellen (eicelvitrificatie, 'social freezing')

Invriezen van eicellen (eicelvitrificatie, 'social freezing')

Hoe acupunctuur en Traditional Chinese Medicine (TCM) je kunnen helpen bij het proces van eicelinvriezing ('social freezing').

Een toenemend aantal vrouwen rond de 30 en 40 onderzoekt manieren om hun eicellen in te vriezen om zo hun vruchtbaarheid te behouden. Voor veel vrouwen kan de reden zijn dat ze niet op het juiste moment in hun leven de juiste partner hebben gevonden. Voor anderen is de timing nog niet juist om kinderen te krijgen – ze zijn misschien druk bezig met een carrière of willen graag eerst een grote reis maken. Wellicht in combinatie van het nog niet hebben van een partner. Ook zien we geregeld vrouwen die om (erfelijke-) medische redenen hun eicellen op jongere leeftijd in laten vriezen. Het kan hen de nodige rust geven voor de toekomst. Laatste jaren zien wij steeds meer vrouwen die voor dit proces kiezen en zich met behulp van acupunctuur willen laten begeleiden. In dit artikel zullen we dit onderwerp van eicelinvriezing ('social freezing') verder verdiepen en interessante inzichten bieden over hoe acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde (TCM) je kunnen ondersteunen tijdens het proces van eicelinvriezing.

Dus, wat houdt het proces van eicelinvriezing eigenlijk in?

Er zijn twee delen aan het proces van eicelinvriezing: Eicelverzameling (eicelpunctie) en Eicelinvriezing.

1. Eicelverzameling

Gedurende je menstruatiecyclus wordt normaal gesproken slechts één eicel vrijgegeven. Tijdens de fase van eicelverzameling worden je eierstokken met behulp van medicatie gestimuleerd om een groter aantal eieren te produceren. De eicellen worden vervolgens verzameld in een relatief pijn arm proces doormiddel van eicelpuncties. Sommige vrouwen kiezen voor meerdere cycli om op die manier voldoende eicellen te hebben voor de toekomst.

2. Eicelinvriezing

Zodra de eicellen zijn verzameld, worden ze beoordeeld door een embryoloog en worden geschikte eicellen ingevroren in een proces dat bekend staat als eicelvitrificatie. Dit is een methode waarbij het invriesproces heel snel verloopt. Hierdoor is de schade aan eicellen ten gevolge van het invriezen en later het ontdooien minimaal.

En dan? Wanneer je klaar bent om je eicellen te gebruiken en zo hopelijk een gezin te stichten, worden ze ontdooid en vervolgens geïnsemineerd met sperma. Na bevruchting ontwikkelen de eicellen zich tot embryo's en wordt er één in je baarmoeder geplaatst in de hoop dat dit uitgroeit tot een baby.

Wat kan acupunctuur betekenen bij het proces van eicellen invriezen?

Bij de behandeling van een vrouw die een proces van eicelinvriezing zal ondergaan, zal een acupuncturist een gedetailleerde (medische) intake doen. Na vragen over gezondheid, menstruatie en mentale gestel, zal de acupuncturist een tong- en polsdiagnose doen. Aan de hand daarvan stelt de acupuncturist een TCM-diagnose

De behandelaar gaat ook kijken waar de Qi geblokkeerd kan zijn en een behandelingsplan opstellen, waarbij vooral wordt gefocust op het stimuleren van de bloedstroom naar de eierstokken. Soms zullen ze het gebruik van Moxa aanbevelen – een kruid dat specifieke delen van het lichaam verwarmt om de Qi en het bloed verder te voeden.

In de aanloop naar een proces van eicelinvriezing omvat acupunctuur doorgaans het inbrengen van naaldjes in de onderbuik, armen, benen, handen en voeten. De behandeling is vrijwel pijnloos en veel vrouwen vinden het een zeer ontspannende ervaring – lees verder om te ontdekken wat het verder voor jou kan betekenen.

Acupunctuur en Chinese geneeskunde:

Chinese geneeskunde is een holistische benadering van gezondheid die het lichaam, de geest en de ziel als met elkaar verbonden beschouwt. Het is gebaseerd op het concept van Qi, de vitale energie die door het lichaam stroomt. Volgens de Chinese geneeskunde is het evenwicht van Qi essentieel voor gezondheid en welzijn. Acupunctuur is een van de meest bekende praktijken van de Chinese geneeskunde.

Eicellen in laten vriezen is een intensief proces voor het lichaam en geest. Het kan de natuurlijke stroom van Qi verstoren en een onbalans in hormoonlevels veroorzaken. Dit kan op termijn effect hebben je algemene fitheid.

Hoe kan ik de kwaliteit van mijn eicellen verbeteren met behulp van Chinese geneeskunde?

Chinese kruiden kunnen ook worden gebruikt om vruchtbaarheid te ondersteunen en Qi in balans te brengen. Ze worden vaak voorgeschreven in combinatie met acupunctuur om de effecten ervan te versterken. Chinese kruiden kunnen worden ingezet om specifieke aandachtspunten aan te pakken, zoals hormonale disbalans, slechte eicelkwaliteit en stress.

Acupunctuur bij invriezen van eicellen

Bij het in laten vriezen van je eicellen richten wij de acupunctuurbehandeling op vermindering van de bijwerkingen van medicatie. En op vermindering van pijn en stress bij puncties. Wij proberen altijd op de dagen voorafgaand van de punctie een behandeling te plannen. Dit kan bij ons ook vaak in het weekend. Maar als iemand wat verder weg woont levert dit soms meer stress op dan dat het goed doet. Dan spreken we soms liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. Wij bekijken per persoon en situatie wat op dat moment het verstandigst is.

Samengevat, wat doet acupunctuur voor de vrouw in dit proces:

Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).
Reguleert de hormoonhuishouding.

• Vermindert stress.
• Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.
• Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.
• Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
• Vermindert pijn en stress bij puncties.
• Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.
• Vermindert bijwerkingen van medicatie.

Mocht je meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Onze patiënten aan het woord

No items found.

Acupunctuur vergroot kansen bij IVF

Acupunctuur vergroot kansen bij IVF

"Effects of acupuncture on rates of pregnancy and live birth and in vitro fertilisation". Artikel British Medical Journal.

Open artikel

Ontdek hoe acupunctuur jou kan helpen. Vraag vandaag nog vrijblijvend een kennismaking aan.

Maak kennis met de voordelen van gerichte acupunctuur die past bij jouw behoeften. Bel direct met Gilles op 06-54 20 40 45 of laat hieronder jouw gegevens achter en we nemen persoonlijk contact op.

Als je dit formulier invult en verstuurt, geef je ons toestemming om jouw gegevens te verwerken. Uiteraard houden we rekening met jouw privacy. Meer uitleg.

Animatie dat het formulier succesvol verstuurd is.

Bericht is verstuurd

Dank je wel voor je interesse in Acupuncturist.nl. We hebben je bericht ontvangen en zullen snel contact met je opnemen om een afspraak te maken. Vaak nog dezelfde dag.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen van het formulier.

Artikelen

Publicaties en updates

Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.