Syndroom van TietzeSyndroom van Tietze

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een ontsteking van het ribkraakbeen, tussen de ribben en het borstbeen. Deze reumagerelateerde aandoening komt niet vaak voor en wordt niet altijd snel herkend doordat het veel verschillende klachten kan geven. In veel gevallen verdwijnt de ontsteking na enkele maanden vanzelf. Maar het kan ook een chronische klacht worden. Het is gelukkig een ongevaarlijke aandoening, maar helaas wel heel pijnlijk. Vanuit de reguliere geneeskunde vindt meestal behandeling plaats in de vorm van (langdurig) gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Gebruik je deze middelen liever niet? Dan is acupunctuur een goed en natuurlijk alternatief voor de behandeling van het syndroom van Tietze. Acupunctuur helpt niet alleen bij de pijnklachten van het syndroom van Tietze. Het is ook heel geschikt om de aandoening zelf, de ontsteking van het ribkraakbeen, te behandelen. In onze praktijk hebben we daar al veel goede resultaten van gezien.

Oorzaken van het syndroom van Tietze

Eén algemene oorzaak van het syndroom van Tietze is niet bekend. Veel genoemde mogelijke oorzaken zijn overbelasting van de borstkas door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig in een voorover gebogen houding werken, langdurig hoesten, zwangerschap, luchtweginfecties en reumatoïde artritis.

Ervaring

Ervaring

Tietze klachten namen snel af

Dit jaar kreeg ik plotseling last van het syndroom van Tietze. De artsen gaven aan dat er niets tegen te doen is. Om de pijn tegen te gaan slikte ik ibuprofen en Diclofinac. Omdat ik niet dagelijks pijnstillers wilde slikken ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en kwam bij Gilles uit. Al na de eerste behandeling was er resultaat. Mijn Tietze-klachten namen heel snel af en zijn inmiddels helemaal verdwenen!

Anoniem

Ervaring

Verschillende klachten bij het syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze kan veel verschillende klachten geven. Pijn aan het borstbeen is vaak de hoofdklacht. Het is een heftige pijn die erger wordt bij diep inademen of hoesten. Het kan een beangstigend benauwd en beklemmend gevoel geven. De pijn kan ook uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan het ook maag- en darmklachten veroorzaken. Een heel scala aan klachten dus, die zo hinderlijk kunnen zijn dat ze normaal dagelijks functioneren in de weg staan.

Hoe werkt acupunctuur bij het syndroom van Tietze?

Allereerst kijken we samen naar de mogelijke oorzaken van de ziekte en bespreken we welke klachten het syndroom van Tietze bij jou geeft. Een uitgebreid diagnosegesprek is belangrijk. Om goed in beeld te krijgen waar eventuele stagnaties zich bevinden en hoe deze zijn ontstaan. De acupunctuurbehandeling richt zich op het opheffen van eventuele blokkades. In de Chinese Geneeskunde is namelijk een vrije doorgang van energie (Qi) heel belangrijk. Bij het syndroom van Tietze zie je vaak dat een blokkade is opgetreden waardoor een veelheid aan klachten ontstaat. Daarnaast speelt een goede functie van je organen een belangrijke rol. In de Chinese Geneeskunde wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen. Vanwege bijvoorbeeld de benauwdheid is daarom niet alleen je longfunctie van belang, maar ook de energie van je andere organen.

Acupunctuur verlicht de pijn bij het syndroom van Tietze

Een heel urgente klacht van patiënten met het syndroom van Tietze is meestal de heftige pijn. Acupunctuur kan deze pijn aanzienlijk verminderen.  Veel mensen kennen acupunctuur ook als therapie voor pijnbestrijding. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken hebben al het algemene pijnstillende effect van acupunctuur aangetoond. Ook bij het syndroom van Tietze zie je deze pijnstillende werking vaak al snel. Maar naast verlichting van de pijn is de behandeling uiteindelijk gericht op het bestrijden van de ontsteking zelf. Ook daar zien wij in de praktijk hele goede resultaten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van acupunctuur bij het syndroom van Tietze? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een gratis kennismakingsafspraak.

Onze patiënten aan het woord

No items found.

Bel voor een afspraak of gratis kennismaking

Als je vragen hebt, een afspraak wilt maken, of een gratis kennismakingsgesprek, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. We staan je graag persoonlijk te woord.

Liever teruggebeld worden?

Kies locatie:
p

Dankjewel

We bellen je terug binnen twee werkdagen op:

{telefoonnummer}

Tot snel,
Team Acupuncturist

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Artikelen

Publicaties en updates

Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.

Veelgestelde vragen

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.