Acupunctuur tijdens de wachtweken

Wachtweken. Een gemiddelde voorbijganger heeft geen idee wat daarmee bedoeld wordt. Als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat weet je daar helaas alles van. De meest stressvolle periode van een vaak lang behandeltraject. Ben je straks eindelijk zwanger of toch niet? Hoe kom je deze weken door en kun je misschien nog wat doen voor een grotere kans op succes? En wat moet je laten om jezelf straks niks te verwijten? Gilles Stoop, acupuncturist gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen, vertelt in dit blog hoe acupunctuur hulp kan bieden bij je wachtweken. Acupunctuur, mag dat dan als je (misschien) zwanger bent?

Wij zien elke week veel vrouwen in hun wachtweken. Om hen te helpen om deze veertien dagen zo rustig mogelijk door te komen. En hopelijk ook de kans op een goede zwangerschap te vergroten. Mag dat dan, acupunctuur tijdens je mogelijke zwangerschap? Op diverse fora is dit een veelgestelde vraag. Omdat sommige mensen denken dat je dit soort dingen moet laten. Ze zijn bang dat het misschien de zwangerschap verstoort. Gelukkig is juist het tegendeel waar: acupunctuur kan juist helpen om de zwangerschap te ondersteunen en in stand te houden. Veel onderzoeken hebben dit effect aangetoond.

Gediplomeerd en gespecialiseerd acupuncturist bij kinderwens

Het is wel van belang dat je naar een gediplomeerd acupuncturist gaat die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Want tijdens je wachtweken of zwangerschap wordt een aantal acupunctuurpunten afgeraden. In kinderwens en zwangerschap gespecialiseerde acupuncturisten weten precies welke punten je niet mag prikken tijdens een (mogelijke) zwangerschap. En zij weten daarnaast ook nog eens alles van de punten die dan juist wel belangrijk zijn.

Prikken, maar dan anders

Als je met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent kun je soms geen naald meer zien. Heel begrijpelijk na al die prikken met hormonen en ook nog eens de punctienaald. Acupunctuurnaalden zijn daar gelukkig niet mee te vergelijken. Ze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. En als je ze soms voelt is dat geen pijn, maar alleen een soort tinteling. Nog meer geruststellende informatie: acupunctuurnaalden werken vaak ontspannend. Het komt dan ook wel voor dat patiënten er zo rustig van worden dat ze ter plekke in slaap vallen. Over dat ontspannende effect vertel ik verderop in dit blog graag meer.

Energieën in vruchtbare balans

Wat doet acupunctuur dan precies tijdens de wachtweken? Voor het antwoord daarop is het goed om nog even te vertellen dat acupunctuur energieën kan stimuleren maar ook afremmen. En dat is precies wat wij ook doen tijdens de wachtweken. We remmen de energie die spanning en onrust in de baarmoeder kan veroorzaken. Alles is in deze periode gericht op kalmering en een goede doorbloeding van de baarmoeder om een innesteling te bevorderen. Je nier-energie gaan we juist stimuleren. Die is namelijk heel belangrijk voor de vruchtbaarheid en het vasthouden van de zwangerschap. Klinkt dit misschien wat vreemd, de energie van je nieren? Je organen hebben volgens de Chinese Geneeskunde andere functies naast de functies die wij kennen in de Westerse geneeskunde. Zo is je nier-energie volgens de Chinese geneeskunde bepalend voor de voortplanting.

Minder bijwerkingen van hormoonmedicatie

Tijdens de wachtweken gebruik je weer andere hormonen dan daarvoor. Meestal gaat het om medicatie met progesteron. Dat kan soms vervelende bijwerkingen geven. Naast de last die je misschien nog hebt van de medicatie voorafgaand aan de terugplaatsing of inseminatie. Acupunctuur kan heel goed helpen om deze bijwerkingen te verminderen waardoor je je veel beter voelt. Tijdens de hele vruchtbaarheidsbehandeling, maar dus ook in de wachtweken.

De cirkel van stress doorbreken

De meest gehoorde klacht tijdens de wachtweken is, je raadt het al, stress. De onzekerheid en weken tussen hoop en vrees zorgen dat de spanning hoog kan oplopen. Vooral de tweede week is berucht. Het wordt vaak een lastige cirkel als je ook nog bedenkt dat stress een zwangerschap in de weg kan staan. Dan maak je je er druk om dat je vooral niet gestresst moet zijn waardoor je juist nog meer onder spanning staat. Afleiding zoeken kan helpen. En op internet vind je al googelend op “wachtweken” (of in het Engels op “2ww: the two week wait”) daarvoor talloze tips en do’s en dont’s. Maar helemaal relaxed voelt dat meestal nog steeds niet. Het is daarom goed om te weten dat acupunctuur de nodige rust kan brengen om je door deze moeilijke weken heen te helpen.

Stresshormonen en ontspanning

Hoe dat werkt? Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur de aanmaak van stresshormonen zoals bijvoorbeeld cortisol kan beïnvloeden. Acupunctuur kan helpen om een verhoogd niveau van deze stresshormonen te verlagen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine bevorderen. Dit zorgt voor ontspanning en een betere slaap. De behandeling zelf heeft vaak ook al een diep ontspannend effect, dat daarna nog zal aanhouden.

Aandacht voor emoties in de wachtweken

Tot slot is aandacht voor je emoties van belang. Wat doen deze spannende weken met je? En het hele kinderwenstraject? Na een terugplaatsing of inseminatie gebeurt er vanuit het ziekenhuis of de kliniek waar je onder behandeling bent even niets. Deze vooral emotioneel spannende weken moet je zelf door zien te komen tot het moment dat je weet of je wel of niet zwanger bent. Maar juist in deze periode zijn aandacht, rust en ondersteuning van je vruchtbaarheid heel belangrijk.

De verlengde wachtweken

De positieve zwangerschapstest waar je op hebt gehoopt, zorgt vaak opnieuw voor onzekerheid. De periode vanaf de positieve test tot aan de eerste echo of tot de 12 weken wordt daarom vaak betiteld als “verlengde wachtweken”. Veel vrouwen kunnen het goede nieuws bijna niet geloven en ze zijn bang dat het alsnog mis zal gaan. Om de rust te bewaren en de zwangerschap zo goed mogelijk te ondersteunen behandelen wij hen vaak tot aan de derde zwangerschapsmaand met acupunctuur. Zeker als het gaat om vrouwen die daarvoor een of zelfs meerdere miskramen hebben meegemaakt. Over de begeleiding van patiënten met (herhaalde) miskramen zal ik in mijn volgende blog graag meer vertellen.

Eindelijk zwanger of niet (blijvend) zwanger

Patiënten bij wie de test helaas niet positief was of waarvan de zwangerschap niet blijvend was, begeleiden wij vaak bij hun herstel en het opbouwen van energie, ook ter voorbereiding op een eventuele nieuwe poging. Het wordt vaak onderschat hoeveel een niet geslaagde zwangerschapspoging van je vraagt. Acupunctuur kan echt het verschil maken in hoe goed je daarna weer in je energie komt te zitten.

Gelukkig gaan de wachtweken en de verlengde wachtweken vaak over in een goede zwangerschap. Deze patiënten zien we geregeld aan het einde van hun zwangerschap weer terug. Om met acupunctuur de bevalling te helpen voorbereiden: één van de leukste dingen van ons vak!

Gilles Stoop, Acupuncturist

www.acupuncturist.nl

https://www.facebook.com/acupuncturist.nl/

Open PDF bestand