Zwangerschap en acupunctuur (Mama en Zo)

Als je zwanger bent, slaat je lichaam op hol. De meeste vrouwen raken daardoor, zowel lichamelijk als geestelijk, een beetje uit balans. Met alle klachten en kwaaltjes van dien. Acupunctuur kan dan verlichting bieden. Een redacteur van Mama en Zo – zwanger van haar eerste kind – nam plaats op de behandeltafel van Gilles Stoop.

Als je zwanger bent, slaat je lichaam op hol. De meeste vrouwen raken daardoor, zowel lichamelijk als geestelijk, een beetje uit balans. Met alle klachten en kwaaltjes van dien. Acupunctuur kan dan verlichting bieden. Een redacteur van Mama en Zo – zwanger van haar eerste kind – nam plaats op de behandeltafel van Gilles Stoop.

Bron: Mama en Zo

Misselijkheid, constipatie, stemmingswisselingen, you name it, i’ve got it! De acupunctuurbehandeling is er dan ook primair op gericht om mijn lichaam weer in balans te brengen. Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden. Uiteraard zonder het kind in gevaar te brengen.

Energie

In de Chinese geneeskunst – en dus ook bij acupunctuur – speelt de energiehuishouding een essentiële rol. “Energie moet stromen,” vertelt Gilles. Energie stroomt via – voor het blote oog onzichtbare – ‘meridianen’ door je lijf.  Er zijn twaalf hoofdmeridianen die allemaal in verbinding staan met een orgaan.

Prikken

De energie van de baarmoeder, het hart en de nieren, maar ook de lever en de milt heeft in de Chinese geneeskunst invloed op de hormoon- en energiehuishouding in het lichaam. Op een aantal van deze punten word ik dan ook – geheel pijnloos overigens – ‘geprikt’. Ook krijg ik een naaldje tussen mijn ogen, het punt voor algehele rust. Oei! Die voel ik wel…

Klachten

Deze zwangerschapskwalen kunnen met acupunctuur worden behandeld:

 • aambeien
 • angstklachten
 • constipatie
 • harde buiken
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • rugpijn
 • slaapproblemen
 • vermoeidheid
 • zwangerschapsjeuk

Zwangerschapsbegeleiding

Behalve het verhelpen van zwangerschapsklachten, begeleidt Gilles in zijn praktijk veel vrouwen die zwanger willen raken en blijven. Vaak in combinatie met kruiden. Acupunctuur kan ook helpen de bevalling op gang te brengen en pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Stuitligging

Als je baby in een stuit ligt, kan acupunctuur rond de 34e week helpen om te zorgen dat de baby zich omdraait.  Onderzoek wijst zelfs uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt!

Vrouwenzaken

Gilles leerde tijdens zijn opleiding tot acupuncturist in China zijn vrouw Yuhsin Chung kennen. Zij werkte na haar studie Traditionele Chinese Geneeskunde op een gynaecologische afdeling van een ziekenhuis waar Gilles stage liep. Ze werden verliefd en Gilles interesse voor ‘vrouwenzaken’ was gewekt. Volgens Gilles wordt er in China heel anders tegen ‘vrouwenzaken’ aangekeken.  Zo was zijn vrouw heel erg verbaasd dat vrouwen in Nederland zo snel na de bevalling alweer rondlopen en met de baby buiten gaan wandelen. Toen zij zelf een paar jaar geleden een zoon kreeg, bleef ze drie weken in bed. Haar moeder, die was overgekomen uit Taiwan, zorgde voor haar.

Balans

Zwanger zijn en bevallen kost enorm veel energie.  Het kan geen kwaad om even de tijd te nemen om weer in balans te komen. Mijn klachten zijn na die ene sessie (helaas) niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Daar zijn dan ook meerdere behandelingen voor nodig. Maar ik geef het de tijd. En doe mezelf binnenkort misschien wel weer een behandeling cadeau…

Info

Gilles Stoop is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA.), een overkoepelende organisatie van acupuncturisten in Nederland. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen van acupuncturisten die zijn aangesloten bij de NVA. Kijk voor meer info op acupunctuur.nl.

Open PDF bestand