Acupunctuur is niet gevaarlijk

No items found.
Acupunctuur is een van de veiligste behandelmethode, mits uitgevoerd door een bekwaam acupuncturist. Uit twee Britse onderzoeken, gepubliceerd in de British Medical Journal van 1 September, blijkt dat het aantal bijwerkingen en klachten na acupunctuurbehandelingen opmerkelijk laag is. Ze zijn ook van voorbijgaande aard; binnen twee weken zijn de meeste complicaties verdwenen.
(Artikel in de Volkskrant van 8-9-2001)

Acupunctuur is een van de veiligste behandelmethode, mits uitgevoerd  door een bekwaam acupuncturist. Uit twee Britse onderzoeken,  gepubliceerd in de British Medical Journal van 1 September, blijkt dat  het aantal bijwerkingen en klachten na acupunctuurbehandelingen  opmerkelijk laag is. Ze zijn ook van voorbijgaande aard; binnen twee  weken zijn de meeste complicaties verdwenen.

Naar de veiligheid van acupunctuur is nooit systematisch onderzoek verricht. Wel zijn er incidentele bijwerkingen bekend, zoals  flauwvallen, overgeven en desoriëntatie. Reden voor een aantal onderzoekers om en de aard en de frequentie van de nadelige effecten te onderzoeken. In totaal werden 66 duizend behandelingen geanalyseerd, uitgevoerd door Britse dokters, fysiotherapeuten en geregistreerde traditionele acupuncturisten.

Jan Joost Kolsteeg, bestuurslid van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, denkt dat de oorzaak van het geringe aantal klachten vooral ligt in het feit dat de geregistreerde acupuncturisten in  Nederland een medische achtergrond hebben op HBO-niveau en dus de  anatomie van de mens goed kennen. Ook zijn ze opgeleid op het gebeid van  de traditionele Chinese leer. 'Bepaalde delen zijn streng verboden om  te prikken, bijvoorbeeld daar waar de longen oppervlakkig liggen'.

Ook de steriele en massieve naalden waarmee gewerkt wordt, dragen volgens hem bij aan de veiligheid van acupunctuur. 'De massieve naalden  duwen het weefsel opzij, waardoor je kunt prikken zonder weefsel of  spieren te beschadigen. Na de behandeling volgt dus een snel herstel.'

Open PDF bestand