Hulp bij herhaalde miskramen

Marianne
12
August
2014
2014-08-12
2021-10-22

Uit Freya magazine van oktober 2011 (pdf).

Mijn ervaring bij de praktijk van Gilles Stoop is zo’n onwaarschijnlijk succesverhaal dat ik een tijd heb getwijfeld of ik mijn ervaringsverhaal wel zou willen delen. Stel je voor dat mensen het niet geloven dacht ik. Maar die gedachte zet ik graag opzij omdat ik andere mensen wil helpen die net als ik destijds op zoek zijn naar antwoorden op hun fertiliteitsvraagstuk.

Na een voorgeschiedenis van herhaalde miskramen die na onderzoek onverklaard bleven, kwam ik een aantal maanden na mijn 40ste verjaardag voor een eerste consult bij Gilles.Na de zware jaren met miskramen, curettages en ook nog een operatie hoopte ik dat acupunctuur mij zou helpen om weer fit te worden. En ons te helpen bij het realiseren van onze kinderwens, want die was onverminderd groot.

Door diverse gynaecologen werd mijn missie als "kansloos" aangemerkt. Zij hadden hun standaardlijstje afgewerkt en kwamen tot geen andere “diagnose” dan “het is je leeftijd”. Vanwege mijn leeftijd deed niemand verdere moeite om eens echt grondig naar ons dossier van herhaalde miskramen te kijken.Gelukkig bleek de Chinese geneeskunde wel een antwoord te bieden en keek Gilles bij het eerste consult verder dan alleen naar mijn geboortedatum.Met als resultaat dat ik me na een aantal behandelingen steeds beter ging voelen. En op mijn 41ste ontdekte ik dat ik zwanger was. Deze keer eindelijk blijvend zwanger en na 41 weken bevallen van een prachtige gezonde dochter. Een razendsnelle natuurlijke bevalling, mede dankzij de voorbereiding met behulp van acupunctuur.De bovenstaande ervaring heb ik gedeeld in Freya magazine van oktober 2011 (klik voor link pdf).

Ruim een jaar na de geboorte van onze dochter ontstond onze wens voor een tweede kindje. Aanvankelijk vonden wij dit wel een erg luxe wens, het voelde immers of we de hoofdprijs al hadden gewonnen. Maar juist vanwege ons wat latere ouderschap werd de wens voor een broer of zus voor onze dochter steeds groter.Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden werd ik weer in optimale conditie gebracht. En op mijn 43ste raakte ik opnieuw zwanger. Helaas eindigde deze zwangerschap in de negende week in een miskraam. Maar ook hier bleek de acupunctuur behulpzaam. Voor het eerst was het een miskraam via de natuurlijke weg. Er was geen curettage nodig om het overleden vruchtje te verwijderen zoals alle voorgaande keren. Ik kreeg alleen nog een curettage vanwege een achtergebleven placentarest. Dat was uiteraard een veel minder beladen ingreep.

Het herstel van deze miskraam had veel tijd nodig. Ik kreeg daarbij ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden. De kinderwens bleef intussen bestaan. Wij gingen daarom naar het buitenland voor een second opinion op ons fertiliteitsdossier. En voor hulp bij het herstel van de laatste miskraam, want mijn lijf voelde anders aan dan daarvoor.Zo gingen we voor een consult naar een immunoloog in Duitsland. Na uitgebreid onderzoek constateerde hij dat mijn immuunsysteem niet in orde was. De oorzaak van mijn herhaalde miskramen werd eindelijk gevonden. Mijn miskramen waren nooit leeftijdgerelateerd geweest zoals Nederlandse artsen hadden gezegd. Ze bleken overduidelijk immuungerelateerd te zijn. Dat vonden wij een verdrietige maar tegelijkertijd ook hoopvolle diagnose.

Waarom was het dan die ene keer wel goed gegaan en kreeg ik na de goede zwangerschap toch weer een miskraam ? De immunoloog vermoedde dat de intensieve begeleiding met behulp van acupunctuur een belangrijke rol had gespeeld in de goede zwangerschap. Maar dat mijn immuunsysteem na die goede zwangerschap nog vijandiger was geworden. Hij legde ons uit dat immuunproblemen niet alleen een oorzaak kunnen zijn van herhaalde miskramen, maar vaak ook van secundaire infertiliteit.Ik had medicatie nodig. Mijn weerstand verbeterde daardoor aanzienlijk. En ik bleef doorgaan met de acupunctuur en Chinese kruiden om zo optimaal mogelijk in conditie te komen, mede op advies van de immunoloog.

Ter ondersteuning van dit alles volgde ik geruime tijd een zeer gezond dieet, grotendeels gebaseerd op de principes van de zogenaamde raw food en superfood diëten.Kort na mijn 45ste verjaardag ontdekte ik dat ik opnieuw zwanger was. Er volgden spannende weken. Ik kreeg medicatie van de immunoloog die nauwgezet de reactie van mijn immuunsysteem in de gaten hield. De medicatie werd steeds opnieuw afgesteld op de actuele stand van mijn immuunsysteem. Rond de 10e week werd het erg spannend toen een piek ontstond in de vijandigheid van mijn immuunsysteem. Maar met behulp van medicatie werd dit weer tot rust gebracht. En ook weer met behulp van acupunctuur waar ik op nadrukkelijk advies van de immunoloog mee door bleef gaan.

Na de 20ste week werd het rustiger en volgde een hele goede maar uiteraard altijd nog wel spannende zwangerschap. Ik kreeg wekelijks een acupunctuurbehandeling. En tegen het einde van de zwangerschap werd de bevalling weer voorbereid door Gilles. Na een zwangerschap van maar liefst 42 weken ben ik na opnieuw een hele vlotte natuurlijke bevalling in het vroege voorjaar van 2014 moeder geworden van een prachtige gezonde zoon. Precies tien weken voor mijn 46ste verjaardag.

Wij genieten iedere dag enorm van onze twee wonderkinderen, wat een rijkdom !Met mijn ervaringsverhaal wil ik Gilles en zijn team van harte aanbevelen voor iedereen die te maken heeft met fertiliteitsproblemen. Samen met hun kennis, kunde, ervaring, bevlogenheid en betrokkenheid kun je werken aan een optimale conditie voor een eventuele zwangerschap, een goed verloop van de zwangerschap en een vlotte bevalling.Ik heb veel bewondering voor de keuze van Gilles en zijn team voor het aandachtsgebied fertiliteit. Dat vergt hele andere kwaliteiten van een acupuncturist dan voor de behandeling van bijvoorbeeld sportblessures.

Fertiliteitsproblematiek is een complex en emotioneel zeer beladen onderwerp. Gilles en zijn team hebben alle benodigde vaardigheden in huis om daar mee om te gaan en je daarbij te begeleiden. Heel betrokken, maar gelukkig ook met de nodige professionele afstand en zelfs ook met humor op zn tijd.Daarnaast brengen patiënten met vruchtbaarheidsproblemen een bijzondere dynamiek met zich mee. Omdat behandelingen afgestemd moeten worden op je cyclus, eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen en fase van de zwangerschap. Fijn dat de daarvoor benodigde flexibiliteit in de praktijk aanwezig is.

En erg prettig dat Gilles op de hoogte is van alle ins en outs van fertiliteit en dat hij die hele wereld van binnen en van buiten kent. Daardoor hoef je niet veel uit te leggen en is hij niet alleen acupuncturist maar eigenlijk ook een soort fertiliteitscoach.Volgens Gilles zullen we nooit weten of de behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden heeft geleid tot mijn onwaarschijnlijke succesverhaal en is dat ook niet belangrijk om te weten.

Maar ik ben er inmiddels meer dan van overtuigd dat het een hoofdrol heeft gespeeld. Bewijs is er inderdaad niet, maar het resultaat is er wel !Ik hoop dat mijn ervaring mensen inspireert bij hun uitdagingen op fertiliteitsgebied. Ik vind het belangrijk om ervaringen te delen omdat samenwerking tussen reguliere en complementaire geneeswijzen helaas nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. We worden nog altijd niet door de gynaecoloog doorverwezen naar de acupuncturist. We moeten deze weg zelf vinden en daar heb je ervaringsverhalen bij nodig.

De mogelijkheden van de Chinese geneeskunde en de praktijk van Gilles Stoop mogen wat mij betreft geen goed bewaard geheim zijn. Daarom hoop ik dat meer mensen hun ervaringen zullen delen.

MarianneAugustus 2014

NB: Meer informatie over mij en mijn ervaringsverhaal is verkrijgbaar bij Gilles Stoop.