Onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid

No items found.
Dat acupunctuur kan helpen bij vrouwen die moeilijk zwanger geraken, is al vrij bekend. Volgens een onderzoek kan acupunctuur echter ook helpen bij onvruchtbare mannen.

Dat acupunctuur kan helpen bij vrouwen die moeilijk zwanger geraken, is al vrij bekend. Volgens een onderzoek kan acupunctuur echter ook helpen bij onvruchtbare mannen. Acupunctuur was in staat de spermakwaliteit te verbeteren van Duitse en Italiaanse mannen

Veertig proefpersonen namen deel aan dit onderzoek. Alle veertig leden aan onvruchtbaarheid (idiopathische oligospermia, asthenospermia, of teratozoospermia). Achtentwintig mannen lieten zich zich gedurende vijf weken twee maal per week behandelen met acupunctuur. Na de vijf weken werden de spermastalen van alle veertig mannen na randomisatie opnieuw onderzocht en vergeleken met stalen die werden afgenomen aan het begin van het onderzoek. Het resultaat was dat in de acupunctuurgroep er significant meer gezonde spermacellen aanwezig waren na de behandeling. Het was niet zo dat specifieke types van onvruchtbaarheid beter of slechter reageerden op de therapie.

Acupunctuur lijkt dus in staat te zijn de spermakwaliteit te bevorderen, ongeacht de oorzaak van de onvruchtbaarheid.

Lees het hele onderzoek.

Meer over acupunctuur mannelijke vruchtbaarheid.

Open PDF bestand