Knieklachten behandeld met acupunctuur levert Engeland besparingen op

No items found.

Uit klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het aanbieden van acupunctuur aan groepen patiënten met knieklachten effectief is. Patiënten ervaren al na een maand een verbetering; minder pijn, minder stijfheid en meer bewegingsvrijheid. De overheid, die in Engeland via de National Health Service (NHS) verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg, realiseert een substantiële besparing van de kosten doordat er minder knieoperaties (vervangingen) worden uitgevoerd.

Sinds 2008 is een groep patiënten gevolgd in het Engelse St- Albans (Hertfordshire). De patiënten leden allen aan knieartrose en zouden naar een orthopedisch chirurg worden doorverwezen voor een knie operatie. Zij kregen in groepsverband de acupunctuurbehandeling aangeboden. Dit werd betaald, en kritisch gevolgd, door de NHS.

In St Albans maakt acupunctuur al langer deel uit van de reguliere gezondheidszorg en voor dit doel werd er een speciale Knie Kliniek geopend. 114 patiënten begonnen aan de behandeling. Na 1 jaar namen nog 41 patiënten deel en na 2 jaar nog 31. Naast minder pijn en stijfheid was er voor deze patiënten nu de mogelijkheid een operatie enkele jaren uit te stellen of er zelfs helemaal van af te zien. In ieder geval hoefde men geen overhaaste beslissing te nemen. De NHS becijfert de kostenbesparing alleen al in de regio St Albans als gevolg van aanvullend aanbieden van acupunctuur op 100.000 pond (ca. 81.000 euro) per jaar. Het experiment wordt voortgezet en over 2 jaar opnieuw geëvalueerd.

Bron: Medical Facts, 29 oktober 2012

Open PDF bestand