RSI staat als afkorting voor Repetitive Strain Injury. Hiermee wordt een verzameling van klachten en aandoeningen bedoeld. Het gaat hierbij om pijn aan nek, schouders, armen en/of vingers. De tennisarm is het meest bekende voorbeeld van RSI maar inmiddels heeft de moderne mens ook kennisgemaakt met RSI op het werk. In de media wordt veelal als belangrijkste oorzaak beeldschermwerk genoemd. Maar RSI komt niet alleen voor bij beeldschermwerkers. De klachten treden vooral op bij mensen die tijdens het werk hun armen, handen en/of vingers steeds op dezelfde manier bewegen, zoals caissières, inpakkers en mensen die aan de lopende band werken. Ook komen de klachten voor bij mensen die langdurig in dezelfde houding werken, al dan niet gecombineerd met repeterende bewegingen, zoals bij kappers en bij veel beroepen in de bouw.
Kan acupunctuur mij van mijn RSI afhelpen?
De meest gevolgde therapie is: behandeling van het aangedane gebied, aanpassen van de belasting (variërend van gedoseerde rust tot totale rust ) en aanpassen van de werksituatie. Het is bij RSI erg belangrijk om bij beginnende klachten zoals spiervermoeidheid, kramp of een doof gevoel, direct maatregelen te nemen. Hoe kun je dit doen? Door bijvoorbeeld wat vaker rust te nemen tijdens het werk. Of het werk af te wisselen met ander soort werk. Of de werksituatie (ergonomisch) aan te passen.
Acupunctuur verlicht pijnklachten en bevordert herstelproces
Acupunctuur wordt met name met succes toegepast om de pijnklachten te verlichten maar ook om het totale herstelproces te bevorderen. Het aantal behandelingen dat noodzakelijk is kan nogal variëren. Dat hangt natuurlijk sterk af van de vraag hoe ernstig je klachten zijn en hoe lang ze al bestaan. Na 6-10 behandelingen zal er in elk geval gekeken worden naar het tot dan toe verkregen resultaat. We overleggen dan samen of verder behandelen nog nodig is.
Onze patiënten aan het woord
Artikelen
Publicaties en updates
Helaas zijn er nog geen artikelen gekoppeld aan dit specialisme.
Veelgestelde vragen
Doet acupunctuur pijn?
De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.
Wat moet ik aan of uit?
Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.
Zijn de naaldjes steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.
Is de praktijk schoon en hygiënisch?
De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.
Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.