Veel gestelde vragen

Doet het pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt er een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wanneer naar een acupuncturist?

Onder andere hoofdpijn, allergieën, long- en darmklachten. Daarnaast wordt acupunctuur ook vaak geraadpleegd bij overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen, (rook-) verslavingen en psychische problemen. Daarnaast komen er veel patiënten met onvruchtbaarheid of zwangerschapsproblemen.

Wat kost een consult?

In 2017 is het eerste consult  € 80,- een vervolgconsult € 60,-. Een consult in het weekend is € 80,- (alleen bij spoed of een terugplaatsing). Johanna werkt ook op zaterdag en dan geldt het doordeweekse tarief.

Wordt het vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de acupunctuurconsulten of een deel daarvan. Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet nodig. Lees hier of u bij uw zorgverzekeraar in aanmerking komt voor vergoeding.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Wat moet ik aan of uit?

Bij ons in de praktijk hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Uiteraard kunt je je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden en als je je te bloot voelt in ondergoed, kunt je je toedekken met aanwezige schone of je eigen meegenomen handdoek.

Hoe maak ik een afspraak?

Afspraken maken kan om praktische redenen en om de wat persoonlijkere aard, alleen telefonisch. Gilles Stoop is te bereiken op (06) 54 20 40 45. Meestal lukt het wel om de daarop volgende week een afspraak te maken in Hoogvliet Rotterdam of Utrecht.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen we patiënten om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Wat is de dosering van de Chinese kruiden?

Sommige patiënten adviseren wij naast de acupunctuur ook Chinese kruiden.
Bij tabletjes is de standaard dosering 3 x daags 6 tabletjes innemen met een beetje water. 100 gram is ongeveer 300 tabletten.
Bij poeder is de standaarddosering: 3 x daags 2 volle lepeltjes oplossen in lauw water.
Dosering kan afwijken als therapeut anders adviseert.

Kan ik eerst een gratis kennismakingsgesprek krijgen?

Ja hoor. Sommige mensen vinden het prettig om eerst vrijblijvend kennis te maken om de acupuncturist en de ruimte te leren kennen alvorens ze een eerste acupunctuurafspraak maken. Bel gerust, dan maken we een afspraak om ook met u kennis te maken.

Moet je er in geloven?

Nee, hoeft niet. Echter een vertrouwen in een arts, therapeut of behandelaar, stimuleert het genezingsproces altijd. Dit wordt het placebo-effect genoemd, wat bij elke geneeswijze een grote rol speelt. Lees meer over de exacte westerse werking van acupunctuur en de bewijzen daarvan (Engels).

Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

Let erop dat een acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen aan haar leden stelt. Bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Dit is een van de grootste en bekendste in Nederland. Verder kun je hier de ervaringen bekijken van cliënten die je voor zijn geweest. Zo krijg je een kleine indruk.

Wat is en doet de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)?

Dit is een overkoepelende organisatie van acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland. De vereniging is opgericht in 1977. Zij gaat ervan uit dat een gedegen opleiding in de energetische fysiologie van het meridiaanstelsel, de specifieke ziekteleer ervan, alsmede een klinische training in de techniek van de acupunctuur, een voorwaarde moet zijn voor het beoefenen van acupunctuur. Hoewel de NVA onafhankelijk is van opleidingsinstituten, erkent zij alleen acupunctuuropleidingen die aan bovengenoemde eisen kunnen voldoen. Zij laat dan ook alleen diegenen toe, die een westerse medische scholing gevolgd hebben op minimaal hbo-niveau en een door de NVA erkende acupunctuuropleiding met succes hebben afgerond. Voorts verplicht zij haar leden tot het volgen van jaarlijkse nascholingsdagen. Ook staat de NVA garant voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van haar leden. Binnen de NVA worden gedragsregels en regels betreffende ethiek gehanteerd. De vereniging voert een actief beleid met betrekking tot tuchtrechtspraak en arbitragezaken en stelt eisen aan haar leden inzake hygiëne en steriliteit tijdens de behandeling.

Kan ik informatie voor werkstuk of schoolopdracht krijgen?

Informatie voor schoolopdrachten of werkstukken kun je het beste opvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, of bel voor 12 uur naar 033-461 61 41. Zij kunnen je een informatiepakket toesturen. Er staan ook veel werkstukken over acupunctuur online. Verder kan je erg veel links vinden op Acupunctuur.startpagina.nl. Veel succes.