Mannelijke onvruchtbaarheid

Vruchtbaarheid: hoe maak je zwak zaad weer sterk?

Als zwanger worden niet lukt, ligt in bijna de helft van de gevallen (een deel van) het probleem bij de man. Er zijn bijvoorbeeld te weinig en/of slecht bewegende zaadcellen of een andere afwijking. De reguliere medische wetenschap biedt mannen in zo’n geval helaas maar weinig oplossingen. Er wordt dan ook snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI – heftige en dure behandelingen, die met een beetje geluk te vermijden zijn. Als man kun je namelijk je zaadkwaliteit wél verbeteren – met acupunctuur. Zo vergroot je je kansen en hoeven jullie misschien geen IVF-behandeling te doen, maar IUI.

Diverse onderzoeken tonen het effect van acupunctuur op deze klachten aan. Een onderzoek gedaan in 1987 door Zhang Jiasheng, Wuhan Hospital of TCM naar 248 casussen van mannelijke infertiliteit gaf bijvoorbeeld onderstaande resultaten:

TypeCasusGenezenVerbet.Geen verbet.Eff. hoeveelh.
Totaal24889 (36%)77 (31%)85 (34%)166 (67%)
Impotentie15342 (27%)66 (43%)48 (31%)18 (8%)
Afwezigheid ejaculatie4534 (76%)11 (24%)34 (76%)
Abnormale zaadkwaliteit5013 (26%)11 (22%)26 (52%)24 (48%)

Acupunctuur voor verbeterde vruchtbaarheid

Vele onderzoeken hebben een positief effect aangetoond van acupunctuur op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen. Ook in onze praktijk hebben wij in de loop der jaren vele ‘wondertjes’ mogen aanschouwen dankzij acupunctuur en/of Chinese kruiden. De behandeling is nagenoeg pijnloos en bestaat uit het verbeteren van energiestromen door het plaatsen van naalden in je voeten, benen, onderbuik, handen en eventueel rug. Je ondergoed kan aanblijven. In een periode van 3 maanden maken we 8 à 10 afspraken. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Wil je een afspraak of even kennismaken? Bel Gilles (06) 54 20 40 45 of Martijn (06) 39 48 22 94 of vul je e-mailadres of telefoonnummer in, dan mailen of bellen we jou wanneer het je uitkomt. Je hoeft ons uiteraard niet te vertellen waarvoor je wilt komen.

Bel meE-mail mij

Telefoonnummer

Wanneer wil je gebeld worden?
Wil je het onderstaande overtypen? (om spam te voorkomen)

captcha

De oorzaak van ongewenste kinderloosheid ligt procentueel ongeveer hoog bij de vrouw als bij de man. Namelijk beiden  ongeveer een derde deel. Het overige een derde deel is een combinatie van man en vrouw of onverklaarbare oorzaak. Als man sta je er dus niet alleen voor als blijkt dat – uit de onderzoeken – het probleem bij jou ligt. IUI/IVF/ICSI lijkt dan de enige mogelijkheid. Echter acupunctuur kan de spermakwaliteit verbeteren en zo de kansen op zwangerschap doen vergroten.

Ervaringsgebieden mannelijke infertiliteit Acupuncturist.nl

– Hoeveelheid zaadcellen (oligozoöspermie)
– Volume van het ejaculaat (oligospermie)
– Beweeglijkheid van het sperma (asthenozoöspermie, motiliteit)
– Afwijkende vorm (teratozoöspermie, morphologie)
– Spatader in het scrotum (varicocele)
– Enkele gevallen bij afwezigheid van zaadcellen (azoöspermie)
– Problemen met de viscositeit
– Antilichaampjes in het sperma (antisperm antibodies)
– Problemen van seksuele aard
– Voorbereiden PESA, TESE, MESA
– Na hersteloperatie

Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

Lees hier Gilles Stoop’s publicatie over Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen:
View Fullscreen

De Traditionele Chinese geneeskunde heeft mogelijkheden om de kwaliteit van het sperma te verbeteren. De hoeveelheid, vorm en beweeglijkheid behoren ook tot het gebied waar acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden verbetering bij verminderde vruchtbaarheid kan bieden. Door het versterken van de (Nier)energie, de circulatie van bloed en energie in het genitaal gebied te verbeteren, kan gewerkt worden aan de verbetering van de spermakwaliteit. In de Chinese geneeskunde wordt ook een te veel aan hitte in het lichaam behandeld, een zogenaamde Nier yin leegte. Dit kan namelijk leiden tot onrust en een verhoogde lichaamstemperatuur wat weer een nadelige invloed op de zaadkwaliteit heeft. Daar tegenover is te veel koude in het lichaam onder andere een kenmerk van een Nier yang leegte. Als dit het geval is, zal door middel van de acupunctuur en de Chinese kruiden, de nier energie verwarmd moeten worden. Ook bij mannen spelen emoties een belangrijke rol. Een te veel aan stress put op de lange duur de Nier yin uit. Acupunctuur kan helpen om de stress te verminderen en ook de spanning te verminderen in de periode voordat de man moet ‘presteren’.

Wetenschappelijk onderzoek

Door de jaren heen zijn er publicaties verschenen over verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Steeds wordt aangetoond dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. In de meeste studies kregen mannen 10 acupunctuurbehandelingen gedurende 5 weken. Ondanks deze positieve resultaten, weten mannen in het algemeen minder makkelijk de weg naar de acupuncturist te vinden dan vrouwen met een kinderwens. Dit komt mede doordat fertiliteitsklinieken, bij ICSI of IVF, de noodzaak voor mannen om hun zaadkwaliteit te verbeteren niet stimuleren. Daarnaast zoeken mannen minder snel hulp, wellicht omdat de bevruchting en zwangerschap niet in hun lichaam afspeelt. Mogelijk door het zien van deze onderzoeken worden mannen gemotiveerd om zo ook hun bijdrage te leveren in het vruchtbaarheidsproces. Klik hier voor meer info over wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid. Ondanks het feit dat in de genoemde onderzoeken gesproken wordt over een behandelduur van 5 weken, adviseren wij mannen met verminderde vruchtbaarheid om minimaal 3 maanden te komen. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Algemene adviezen

Roken: Alle studies tonen aan dat het roken van tabak en ook marihuana een schadelijk effect heeft op de spermakwaliteit. Dit zelfde geldt voor het gebruik van drugs. Mocht je willen stoppen met roken, wij kunnen hierin adviseren of ondersteunen.

Alcohol: Het is algemeen bekend dat alcohol een nadelig effect heeft op de zaadkwantiteit en kwaliteit. Een matige of geen consumptie is dus aan te raden. Gewicht: Een te hoge BMI, overgewicht dus, kan de mannelijke hormoonbalans behoorlijk in de war brengen. Het is altijd een goed moment om af te vallen gezond te gaan eten en leven.

Koffie: Meer dan 3 consumpties per dag kan het DNA van het sperma verstoren. Stress: Stress heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het sperma en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken stress. Wij adviseren om de spanningen gedoseerd toe te laten en externe stress, zoals een te volle agenda of werkdruk bijvoorbeeld, te mijden. Acupunctuur kan helpen de stress te verminderen.

Voeding: Zorg voor een algehele gezonde afwisselende voeding met verse groente en fruit. Mijd suiker, zoetstoffen, junkfood en vet. Belangrijk is de voeding zo biologisch mogelijk te verkrijgen. Dit in verband met de schadelijke chemische stoffen en hormonen die er in voeding kunnen zitten. Deze hebben een zeer schadelijk effect op de mannelijke vruchtbaarheid.

Warmte: De sperma aanmaak functioneert optimaal bij een temperatuur die 2 graden lager ligt dan de normale lichaamstemperatuur. Dit is dan ook de reden dat de sperma aanmaak zich buiten het lichaam afspeelt. Dragen van strak ondergoed, veel warme baden of sauna’s wordt in deze periode dan ook afgeraden.

Supplementen: Een aantal voedingssupplementen komt in meerdere onderzoeken terug. Deze zijn niet voldoende uit een gezonde voeding te halen. Het gaat hier met name om: foliumzuur, zink, vitamine E, selenium, Vitamine C en bèta-caroteen (ook wel provitamine A).

Seks: Geadviseerd wordt om één keer in de twee dagen een ejaculatie te hebben om een zo goed mogelijke kwaliteit te produceren. Als libido en andere problemen van seksuele aard zich voor doen, overleg dit dan met de acupuncturist. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen hierbij helpen.

Levensstijl: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning. Maar voorkom overmatige duursporten met te hoge temperaturen in de genitaalstreek.

Overige factoren: Bepaalde industriële chemicaliën bijvoorbeeld lood en bestrijdingsmiddelen kunnen een slechte invloed hebben op de aanmaak van de zaadcellen. Probeer blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen ook sommige geneesmiddelen slecht zijn voor de spermaproductie. Bijvoorbeeld Beta-blokkers.