Burn-out

Het woord burn-out komt van “burned out”. Dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies zoals mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft vele gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk. De meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze zijn namelijk al lange tijd alleen maar aan het overleven.

Wat kan acupunctuur doen?

Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuur- behandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in uw lichaam. Hierdoor zult u merken dat andere klachten al direct minder erg worden.
De spanning in uw lichaam verdwijnt en uw geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aan- gepakt die u ervaart. In een gesprek over uw situatie, probeert de acupuncturist te achter- halen of een eventuele aanvullende therapie raadzaam is. Denkt u daarbij aan ademhalings- oefeningen en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van uw klachten.
 Wij hebben al jaren veel ervaring met burn-out en soortgelijke klachten.  We vertellen u hier graag meer over.

Symptomen

Burn-out heeft een grote hoeveelheid symptomen waarvan de belangrijkste oververmoeidheid is. Bovendien hebben veel mensen met een burn-out een negatieve houding en een negatief zelfbeeld. Verder kunnen zich de volgende klachten voordoen: hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit,

maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen.

Overbelasting

De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning hebben geleefd. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam meteen door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden. We worden alert en ons concentratievermogen is optimaal. Ook ingrijpende veranderingen in ons leven, zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van een kind kunnen voor een periode van spanning zorgen. Dat is heel normaal. Je gespannen voelen wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt, zoals bij structurele lichamelijke en/of geestelijke overbelasting. We zijn als het ware chronisch gespannen en komen niet meer tot rust. Die overbelasting ontstaat vaak in werksituaties. Als de werkdruk te hoog is, de taken te ingewikkeld zijn of de sfeer slecht is, kan dat ondermijnend zijn voor onze gemoedsrust.

Maar ook ons drukke bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/ of ouders moeten combineren, kan zorgen voor langdurige overbelasting.