Veelgestelde vragen

Ontdek alles wat je moet weten over acupunctuur behandelingen op Acupuncturist.nl. Krijg professionele begeleiding en antwoorden op je vragen.

Is behandeling ook ná terugplaatsing nodig?

De weken die volgen na een terugplaatsing zijn vaak erg stressvol. Wij raden daarom ook in die periode een behandeling aan. Om de kans op innesteling te vergroten en vooral ook om de rust te kunnen bewaren. En voor veel patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan en/of een verleden hebben van (herhaalde) miskramen brengen de eerste zwangerschapsweken veel spanning met zich mee. Daarom behandelen we vaak tot en met de derde zwangerschapsmaand, ook om het risico op een miskraam te verminderen.

Volstaat alleen acupunctuur of heb ik ook kruiden nodig?

Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden. Ter versterking van de nierenergie en de doorbloeding. Dit zijn, net zoals bij de acupunctuurbehandelingen, geen standaard kruidenformules. Wij zijn gediplomeerd en ervaren herbalist en stellen voor iedere patiënt een kruidenrecept samen, gebaseerd op de diagnose en fase van cyclus/behandeling/zwangerschap. Wij bestellen deze kruiden bij een erkend bedrijf waar kruiden van goede kwaliteit verwerkt worden. De kruiden worden aan je toegestuurd in de vorm van kleine tabletjes. Het is dus niet nodig om zelf een ingewikkelde kruidenthee te trekken. De kosten zijn ongeveer 30 euro per maand, te betalen aan het kruidenbedrijf.

Kan het ook in het weekend behandeld worden?

Behandeling voorafgaand aan punctie of terugplaatsing is bij ons ook in het weekend mogelijk.

Hoe werkt acupunctuur?

De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Uitgebreide Engelstalige beschrijving van de westerse werking van acupunctuur.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Tijdens de eerste periode worden vrouwen één keer per week behandeld. Als dit niet mogelijk is, dan één keer per twee weken. Sommige vrouwen worden gedurende een langere periode behandeld en gaan dan bijvoorbeeld één keer per maand. Er is geen standaard behandelschema. De behandeling wordt individueel op de diagnose en aan de fase van de cyclus aangepast. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF (en soms ook bij IUI) wordt de behandeling op het gebruik van de medicatie en de stappen van de vruchtbaarheidsbehandeling afgestemd.

Voor mannen is meestal maar één keer in de twee tot drie weken een acupunctuurbehandeling nodig.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).

Wanneer kan ik het beste starten met acupunctuur voor vruchtbaarheidsbehandelingen?

Het is belangrijk om circa twee maanden van tevoren te starten met acupunctuur en Chinese kruiden. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Mocht dit niet lukken; enkele acupunctuurbehandelingen vooraf kunnen de situatie al verbeteren. Het is verstandig om tijdig contact op te nemen omdat er door drukte een wachtlijst kan zijn.

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat moet ik aan of uit?

Voor de acupunctuurbehandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Je kunt je ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je altijd even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

Zijn de naaldjes steriel?

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naaldjes. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Is de praktijk schoon en hygiënisch?

De praktijken worden 2 keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Daarnaast houden we dit zelf in de gaten om waar nodig nog een keer extra te poetsen. Het beddengoed van de behandeltafels wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een handdoek mee te nemen om op te liggen.

Hoe lang duurt een consult?

Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

Waar komen ademhalingsklachten vandaan?

Veel klachten ontstaan doordat de lucht niet vrij door de luchtwegen (bronchiën) kan stromen als gevolg van een vernauwing. De bronchiën zelf kunnen een verkramping vertonen, waardoor de longen zich niet voldoende kunnen ontplooien. Of er is sprake van overmatige slijmproductie, vaak als allergische reactie op stoffen in de lucht. Dit leidt tot benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling en/of hoesten. Luchtvervuiling, maar ook stress, dragen bij tot een verhoging van het aantal klachten.

Helpt acupunctuur bij ademhalingsproblemen?

In de acupunctuur krijgen de luchtwegen – samen met de huid – een belangrijke plaats toebedeeld in ons afweersysteem. Het zijn immers organen die in direct contact staan met de ‘buitenwereld’. Een onderzoek naar de conditie van de huid behoort dan ook standaard tot de werkwijze bij ademhalingsproblemen. Bekend is de combinatie van eczeem met benauwdheid. Acupunctuur beïnvloedt het vrijelijk stromen van energie in het lichaam; een behandeling is altijd gericht op het in balans brengen van deze energiestroom. Bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd. De behandeling richt zich op het verhogen van de algemene weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. Over het algemeen is acupunctuur bij behandeling van ademhalingsproblemen effectief en treedt er nagenoeg altijd verlichting van de klacht op.

Wat is de oorsprong van acupunctuur?

Traditionele culturen zoals de Chinese en de Tibetaanse en Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer “leegte” beelden kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.

Maken jullie ook gebruik van moxa?

Naast de klassieke acupunctuur en Chinese geneeswijze, maken we ook gebruik van ooracupunctuur en Chinese kruiden. We maken ook gebruik van moxa. Dat is een samengeperst kruid (bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt of op pijnplek gehouden wordt. Daarmee worden het punt, de energie en/of de doorbloeding gestimuleerd. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm. Het wordt in China erg veel toegepast. Meestal wordt de moxa boven de huid gehouden. Omdat de geur nogal sterk is, maken we ook gebruik van een moxalamp. Bijvoorbeeld boven buik, rug, schouder of knie.

Wat is cupping?

Ook wel het zetten van ‘koppen’ of ‘bollen’ genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten. Het helpt onder andere om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren. We gebruiken deze therapie veel bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten, r.s.i. en bijvoorbeeld tenniselleboog.

Helpen Chinese kruiden?

Naast acupunctuur werken we vaak aanvullend met Chinese kruiden. De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCM). Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De kruiden werken aanvullend en versterkend op de acupunctuurbehandeling. De kruiden worden besteld bij Dragon Herbs of bij de Natuurapotheek en bevatten geen stoffen van bedreigde diersoorten of verboden producten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Wanneer naar een acupuncturist?

Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld met gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet. Een lange lijst want acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. In onze praktijk behandelen we veel mensen met oorsuizen, vruchtbaarheidsproblemen, vrouwenklachten zoals zwangerschapsklachten, overgangsklachten, menstruatieproblemen en endometriose. Daarnaast zien wij veel mannen met specifieke mannenklachten zoals erectiestoornissen/impotentie, plasklachten, prostaatklachten en mannelijke onvruchtbaarheid.

Verder zien wij ook veel patiënten met hoofdpijn, allergieën, long– en darmklachten, slaapstoornissen, vermoeidheid, burn-out en psychische problemen. Op onze site vind je een overzicht van gezondheidsklachten die wij behandelen. Staat je klacht er niet bij, neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Hier lees je meer informatie over de diverse gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur wordt ingezet. Ook op de site van de WHO vind je daarover meer (in Engels).

Moet je er in geloven?

Nee, dat hoeft niet. Echter een vertrouwen in een arts, therapeut of behandelaar, stimuleert het genezingsproces altijd. Lees meer over de exacte westerse werking van acupunctuur en de bewijzen daarvan (Engels).

Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

Let erop dat een acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen aan haar leden stelt. Bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Dit is een van de grootste en bekendste in Nederland. Verder kun je hier de ervaringen bekijken van cliënten die je voor zijn geweest. Zo krijg je alvast een indruk.

Wat is en doet de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)?

De NVA is een overkoepelende organisatie van acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland. Deze beroepsvereniging stelt strenge eisen met betrekking tot opleiding en praktijkvoering. Ook zijn NVA-leden verplicht tot het volgen van jaarlijkse nascholingsdagen.

www.acupunctuur.nl

Kan ik informatie voor werkstuk of schoolopdracht krijgen?

Informatie voor schoolopdrachten of werkstukken kun je het beste opvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, of bel op werkdagen voor 12 uur naar 033-461 61 41. Zij kunnen je een informatiepakket toesturen. Er staan ook veel werkstukken over acupunctuur online. Verder kan je veel links vinden op Acupunctuur.startpagina.nl. Veel succes.